I NIJEMCI VARAJU?! Volkswagenu zbog lažnog prikaza štetnih emisija prijete kazne i tužbe u visini milijardi eura!

Južnokorejske vlasti najavile su u utorak pokretanje istrage nekoliko modela Volkswagenovih (VW) dizelskih vozila zbog pogrešnog prikazivanja štetnih emisija, pa je cijena te dionice pala daljnjih 3 posto, nakon što je već u ponedjeljak tržišna vrijednost njemačke kompanije pala za 14 milijardi eura.

Južnokorejske vlasti objavile su da će testirati do 5000 VW-ovih vozila marke Jetta i Golf, te Audi A3 proizvedena 2014. i 2015. godine. Istraga će biti proširena na sva njemačka dizelska vozila ako budu pronađeni problemi, prenosi Hina.

Nakon što su američki regulatori otkrili da neka VW-ova vozila možda krivo iskazuju emisije štetnih plinova, cijena dionice tog njemačkog proizvođača automobila pala je u ponedjeljak gotovo 20 posto, pa je tržišna vrijednost kompanije srezana za 14 milijardi eura. U utorak je cijene dionice na europskim burzama skliznula daljnjih 3 posto.

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) utvrdila je da softver u nekoliko dizelskih automobila Volkswagena daje krive podatke, a kompanija je odmah naložila da se povuče pola milijuna automobila u SAD-u, prenosi Hina.

Osim gubitaka zbog opoziva, VW bi u SAD-u mogao biti kažnjen milijardama dolara, a mogle bi biti podignute i kaznene prijave protiv poslovodstva VW-a.

Izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn ispričao se u ponedjeljak za skandal i rekao da će “podržati” istragu njemačkog ministarstva prometa.

“Osobno mi je jako žao što smo iznevjerili povjerenje naših klijenata i javnosti”, rekao je Winterkorn i istaknuo da je pokrenuo istragu o softveru koji očitava manju emisiju štetnih plinova u VW automobilima tijekom ispitivanja nego za vrijeme vožnje.

“Ne toleriramo i nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje naših internih pravila ili zakona”, kazao je Winterkorn.

EPA je otkrila “problematične uređaje” u VW-ovim dizelskim automobilima Audi A3, VW Jetta, Buba, Golf i Passat, pa je VW zaustavio prodaju tih modela u SAD-u, gdje dizelski automobili čine oko četvrtinu ukupne prodaje.

EPA je objavila da bi kazna za svako vozilo koje nije u skladu sa saveznim propisima o čistom zraku mogla iznositi do 37.500 dolara. Uz 482.000 prodanih vozila od 2008., kazna bi mogla dosegnuti 18 milijardi dolara.

To bi bio znatan iznos čak i za tvrtku koja je nedavno pretekla Toyotu kao vodeći svjetski proizvođač po prodanim vozilima u prvih šest mjeseci ove godine. Tržišna vrijednost VW kompanije iznosi oko 66 milijardi eura.

“Ova katastrofa je izvan svih očekivanja”, kaže Ferdinand Dudenhoeffer, čelnik Centra za istraživanje automobila sa Sveučilišta Duisburg-Essen.

Uprava VW-a sastat će se u petak i odlučiti hoće li produžiti ugovor izvršnom direktoru do 2018. Neki analitičari smatraju da je Winterkorn na odlasku.

“Neupitno je da je ovo veliki problem za VW i da bi mogao dovesti do otkaza izvršnom direktoru”, kaže profesor Christian Stadler iz Warwick Business School.

VW je reklamirao svoja dizelska vozila u SAD-a kao bolja za okoliš.

Američka odvjetnička tvrtka Hagens Berman pokreće skupnu tužbu protiv VW-a u ime ljudi koji su kupili navedena vozila.

“Dok VW tvrdi potrošačima kako dizelska vozila udovoljavaju kalifornijskim standardima o emisijama, vlasnici vozila su nasamareni jer su platili vozila koja ne udovoljavaju tim standardima. Ne znajući, platili su više za kvalitetu koju nisu dobili”, ističu iz Hagens Bermana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari