IZBJEGLIČKA KRIZA Milanović: Nismo izgubili humanitarni duh; Jandroković: Situacija oko izbjeglica izmiče kontroli

U Hrvatsku je u utorak, od ponoći do devet sati ujutro, ušlo 2400 migranata, što znači da ih je dosad na područje Hrvatske ušlo ukupno oko 34.900, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ustvrdio je u utorak da se jedino Hrvatska od malih država u izbjegličkoj krizi ponaša na pravi način te da stoga možemo biti ponosni na sebe kao cjelinu jer se među Hrvatima nije izgubio humanitarni duh.

Saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u utorak kako situacija oko izbjeglica izmiče kontroli, a premijera je prozvao jer, kaže, svjesno prešućuje kako su najveći teret krize podnijele jedinice lokalne uprave i samouprave na istočnim granicama Hrvatske gdje je župan kao i velik broj općina i gradova iz redova HDZ-a.

Od prvog dana izbjegličke krize pruženo je 3.400 zdravstvenih usluga prema migrantima, od čega 60 hospitalizacija, izjavio je utorak ministar zdravlja Siniša Varga u Sisku, gdje je otvorio javni natječaj za izvođače radova na izgradnji novog, središnjeg paviljona Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grćić izjavio je u utorak da nema precizne podatke o troškovima zbrinjavanja izbjeglica, istaknuvši da se oni uglavnom pokrivaju iz robnih rezervi gdje zasad ima dovoljno materijala i novaca.

Prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu je tijekom ponedjeljka i utorka dopodne napustilo ukupno oko 6.300 osoba, koje su vlakom i autobusima upućene prema Mađarskoj.

Gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun rekao je u utorak kako se u gradu nisu nadali da će izbjeglice iz Srbije u Hrvatsku ulaziti preko područja prigradskog naselja Bapske, jer su smatrali da zbog brdovite konfiguracije to područje neće biti primamljivo za prijelaz, “ali suprotna strana očito je procijenila drugačije”.

Europa je potpuno zakazala u aktualnoj izbjegličkoj krizi i države u jugoistočnoj Europi ostavila na cjedilu, iako je još prije dva mjeseca bilo jasno da će se izbjeglički val s Italije prebaciti na balkansku rutu i intenzivirati zbog očekivanja hladnijih dana, kazao u razgovoru za ljubljansko “Delo” od utorka potpredsjednik Međunarodne federacije Crvenog križa Francesco Rocca ocijenivši da je najbolje rješenje za ovu krizu uspostava humanitarnih koridora za prebacivanje izbjeglica u Europu.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić u utorak je rekao da na Zagrebačkom velesajmu trenutno nema migranata, ali da je Zagreb i dalje spreman za njihov prihvat.

Češka je čvrsto pri odluci da se odbiju izbjegličke kvote za preraspodjelu tražitelja azila u zemljama članicama EU, rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka u utorak uoči sastanka o migrantskoj krizi.

Kad priljev bliskoistočnih izbjeglica u Europu konačno stane i tražitelji azila pronađu novi dom, Njemačka bi posve neočekivano mogla postati država s najbrojnijom muslimanskom zajednicom u Europi.

Čelnik njemačke tajne službe za tuzemstvo (BfV) upozorio je u utorak da bi radikalni islamisti mogli pokušati regrutirati mlade izbjeglice koje pristižu u zemlji.

Norveška će pojačati policijske provjere nedaleko od svojih granica u borbi protiv ilegalne imigracije i prekograničnog kriminala, izjavio je u utorak ministar pravosuđa Anders Anundsen.

U Sloveniji je u zadnjih pet dana primljeno i registrirano 3598 migranata i izbjeglica, od kojih je većina propuštena prema Austriji, nakon kraćeg zadržavanja u prihvatnim centrima, a trenutno ih je u zemlji još 411, objavila je u utorak slovenska policija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari