NJIMA KAO PRIJE RATA I INFLACIJE

Video | I Njemačka je osjetila inflaciju. Ali, nakon 3 seta mjera – cijene se ruše! Uspoređujemo cijene kod njih i kod nas…

Isti trgovački lanac kod njih i kod nas. U travnju litra ulja u Njemačkoj 37,42 kuna. Cijena ulja jučer, 24 kune jeftinije! A kod nas!?

Kilogram brašna u Njemačkoj dvostruko je jeftiniji nego u Hrvatskoj! Inflacija je i u toj ekonomski stabilnoj državi učinila svoje.

No, nakon prvotnog skoka cijena, pa nestašica, pa čak i ograničenja koliko se nekih proizvoda smije kupiti, Njemačka se vraća na staro. Ružica Đukić za RTL.hr usporedila je cijene u istom trgovačkom lancu, jednom u Berlinu, drugom u Zagrebu.

Sredina travnja, litra ulja je tada u Njemačkoj stajala 4 eura i 99 centi ili 37 kuna i 42 lipe. Cijena ulja jučer, jedan euro i 79 centi. Čak 24 kune jeftinije. Točnije, cijena mu je sada ista kakva je bila prije rata u Ukrajini i prije inflacije.

Nenad iz Zagreba komentira: “Kod nas, na žalost, se to neće desiti. Znači, cijene koje su sad sumnjam da će padati i, na žalost, tako…”

Ana iz Zagreba: “A šta ćemo mi pojedinci? Ništa! Pogotovo mi u mirovini, nemo’š ništa. Da nema ovih mladih, mi bismo umrli.” Za sada nema naznaka da bi se cijene u Hrvatskoj mogle vratiti na staro pa je tako cijena ulja u istom trgovačkom lancu u Hrvatskoj skuplja za čak 5 kuna i sedam lipa nego u Njemačkoj. “Di smo mi od njih?”, pita Ana iz Zagreba.

Što se cijena tiče, prilično smo ispred. Jer kod nas sve više vrijedi. Kilogram brašna u Njemačkoj trenutno stoji 45 centi ili 3 kune i 37 lipa. Od najjeftinijeg brašna kod nas, povoljnije je za 3,92 lipe ili više nego duplo.

Ljiljana iz Zagrebakazala je što misli, mogu li tu išta napraviti “mali ljudi”: “Bojim se da ne, osim da svi na ulicu izađemo, ali opet ne znam da l’ bi to šta promijenilo, iskreno rečeno.” Dakle da šutimo i trpimo? “Pa, nisam baš za tu parolu ‘šuti i trpi’ jer mislim da to isto nikud ne vodi, da bi nešto trebalo poduzeti.”

Ako to nismo sposobni sami, možda nekad nije loše niti prepisati od drugih. Njemačka je od početka godine imala tri seta mjera. Smanjivao se porez na goriva za gospodarstvo, subvencionirale se posebno pogođene tvrtke, uveli su nove porezne olakšice. Čini se dosta učinkovito. U Njemačkoj je i litra mlijeka jeftinija od kune do dvije. Kilogram šećera povoljniji je 57 lipa.

Kad se sve zbroji nije malo. Za samo ova četiri artikla (mlijeko, šećer, brašno i ulje) građanima Njemačke ostane 10,65 kuna više u novčaniku ili, da se pomalo navikavamo na euro, 1 euro i 42 centa.

Mate iz Zagreba predlaže: “Da se marže spuste dole! Marže!”

Smatra li on, znači, da su trgovci, možda i proizvođači nabili svoje cijene malo više?

“Moguće je, moguće, da. Tu su nabili marže ma čak blizu i sto posto.”

Cijena benzina nam je izjednačena, a dizel građani Njemačke ipak plaćaju malo skuplje od nas, 15 kuna i 15 lipa. A i plaće i mirovine su nam tu negdje, izvještava Ružica Đukić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari