PRIPREMITE PEĆI!

Video | Strah od zatvaranja ruske pipe Europu vratio u prošlost. Ugljen je opet u modi ali u RH se ne kopa od 90…

Taman kad smo rekli “Zbogom ugljen!”, vratio se u velikom stilu…

Strah od toga da će Putin zatvoriti pipu – Europu je vratio u prošlost.

Pripremite peći, kazao je prošli tjedan njemački ministar gospodarstva, misleći pritom da se treba vratiti ugljenu.

Situacija je teška, moramo se pripremiti za zimu, kažu Nijemci

Odmah su se javili i Austrijanci i Nizozemci – i oni razmišljaju o paljenju termoelektrana na ugljen, izvještava Ivan Skorin za RTL Vijesti.

Jedini je problem što je ugljen iznimno štetan za okoliš i što je jedna od rijetkih stvari koje su se prije pola godine vođe dogovorile u Glasgowu – da će reći zbogom ugljenu.

Trudeau, Merkel, Biden, Boris Johnson, Bill Gates, David Attenborough, Prince Charles, pa onaj ministar s Fijia što se javio iz oceana i naravno Andrej Plenković – ujedinjeni protiv klimatske katastrofe lani na sudbonosnom COP summitu u Glasgowu.

Ok, nisu se dogovorili bogzna što, ali jedno jesu. “Tiče se prije svega napuštanja ugljena”, izjavio je svojevremeno premijer Plenković.

Prošlo je 7 mjeseci – a ugljen je ponovno u modi

Taman kad smo rekli “Zbogom ugljen!”, kad smo ostavili čađavu povijest za sobom ovako samo u muzejima, ugljen se vratio u velikom stilu.

Prizori iz Kine danas – kopa se masovno, sad kad su COVID blokade u Šangaju ukinute, i izvozi se masovno. Australci više toliko ne troše ugljen jer su dobrim dijelom prešli na zelenu energiju, ali ga i dalje kopaju i izvoze – prate i oni vijesti, znaju da bi potražnja uskoro mogla skočiti.

Mogući kupac? Zapadna Europa. “Pripremite peći!”, povikao je prvo prošli tjedan njemački ministar i to, ni više ni manje, nego iz stranke zelenih. Kaže: “Gorka je to, ali nužna odluka.” Pa su onda i Austrijanci i Nizozemci rekli da vraćaju ugljen. Sigurno nisu zadnji.

“Ako se veliki vraćaju ugljenu, izgledno je da će i mali nastojati to brzo slijediti. Tako da Glasgow postaje još jedan pregaženi dogovor i propuštena prilika za svjetske lidere”, objašnjava Mladen Domazet iz Instituta za političku ekologiju.

O čemu se ustvari radi?

Njemačka je ugasila svoje nuklearke, a one se ne mogu opet brzo pokrenuti poput elektrana na ugljen. Ali ni Njemačka, Austrija ni Nizozemska neće odmah sutra upaliti peći s ugljenom, njihovi lideri tek su najavili da postoji ta mogućnost.

Ako dođe do blokade ruskog plina i ako im ne stigne dovoljno LNG putem.

Hrvatska je u Glasgowu obećala da će ubrzano ugasiti Plomin, svoju jedinu preostalu termoelektranu na ugljen. A resorni ministar danas – mističan u odgovoru. “Ne bi ulazio u detalje”, rekao je Davor Filipović i dodao da “izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredna promišljanja.”

Dok čekamo ta izvanredna promišljanja – utješno je znati da se barem u Hrvatskoj već desetljećima ugljen ne kopa. “Posljednji ugljenokop u Hrvatskoj je bio Tupljak u Istri, ali taj je zatvoren 90-ih godina”, kaže Marijo Zrna iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Ali kod susjeda u BiH je još uvijek sedam aktivnih rudnika u kojima se kopa ugljen, odnosno, ugalj. Donedavno su svi mislili kako se radi o arhaičnoj energiji, a sada Bosna možda postane jednako moderna kao Nizozemska, Austrija ili Njemačka. Barem energetski, izvještava Ivan Skorin za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari