WEATHER CHANNEL GERMANY

I njemački mediji dižu meteoalarm za Hrvatsku: Prijete tornada, kiše do 400 litara, katastrofe…

Foto: Focus.de/screenshot

Voditelj njemačkog meteorološkog kanala pozvao je Nijemce da upozore poznanike za koje znaju da se trenutno nalaze u Hrvatskoj

Njemački Focus prenio je alarmantnu prognozu Jana Schenka za Hrvatsku za narednih nekoliko dana. Schenk, inače voditelj The Weather Channel Germany kazao je u svom videoobraćanju:

“Prava katastrofalna poplava ne prijeti neposredno Njemačkoj, ali prijeti Hrvatskoj. Tu će do nedjelje pasti do 400 litara kiše po metru četvornom. To je dvostruko od onoga što je dovelo do poplava u Njemačkoj 2021.”

“Moguće da neće biti tako gadno kao kod nas, ali unatoč tome to je izvanredna situacija s kojom moramo računati sa snažnim kišama, poplavama, odronima, također i s lavinama blata, konačno i s tornadima i snažnim vjetrom”, opisao je Schenk što očekuje da predstoji Hrvatskoj uz popratne detaljne meteorološke prognostičke grafike za Hrvatsku.

Rekao je da su tako snažne kiše definitivno neuobičajene čak i za područje Mediterana. Objasnio je i zašto su prognoze ovakve:

“Površina mora je vrlo, vrlo topla”, kazao je, navevši da je riječ o temperaturi od 26°C, “što znači da se tu akumulirala ogromna količina energije, što je u principu već razina uragana. Potencijalna vlažnost pokazuje vrijednosti tipične za pojavu tornada. Sve to premješta se u smjeru Hrvatske.”

Objasnio je dalje da se putanjom koju je opisao iz sjeverne Afrike prema Hrvatskoj kreće velika zračna masa vrućeg zraka, dok se sa sjevera kreće hladna zračna masa za koju smatra da će također skrenuti prema našoj zemlji: “Imamo, dakle, više faktora koji se ovdje na nesreću susreću.”

“Ako netko poznaje koga tko se tamo nalazi na odmoru, na kampiranju, možda bi trebao nazvati ga i upozoriti na jednu vrlo opasnu situaciju, po život opasnu”, upozorio je.

U popratnom tekstu članka na portalu ovog tjednika navodi se da su mogući prekidi opskrbom električnom energijom, poplavljene ulice, rast razine mora, sve to uz popratne meteorološke karte koje kao rizičan ističu prostor Istre, Kvarnera, sjeverne i srednje Dalmacije sve do Splita, te dalje od doline Neretve preko južne Dalmacije.

Kao prostor najgorih padalina označena je Rijeka i područje oko nje. Tamnocrveno označen je i skoro pola Slovenije, njen južni dio, a prostor koji je također ističe proteže se dalje i preko Gorskog kotara, istočnih dijelova Like, Karlovca, Korduna i Banije, skoro do Zagreba.

Što se tiče masa vrućeg i hladnog zraka (za ovu potonju Schenk upozorava da je jučer predvečer, otprilike u vrijeme kad je žestoko nevrijeme poharalo Čazmu, doseglo Alpe) meteorolog predviđa da će se sudariti “što bi nevrijeme moglo produljiti do nedjelje ili čak sve do ponedjeljka”.

Više manje istu situaciju za Hrvatsku opisuje niz njemačkih medija, pozivajući se na Wetter.de i Wetteronline.de, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari