I RIJEČKIM SMEĆEM I VAŠIM NOVCEM ISPLATIO SI MILIJUNSKI BONUS… Ali sada će smijenjeni direktor smetlišta Piškornica Mladen Jozinović sve to morati vratiti

Ilustracija: Gužva kamiona ispred odlagališta Piškornica. (Photo: Marijan Susenj/PIXSELL)

Direktor smetlišta Piškornica Mladen Jozinović jednoglasno je smijenjen, ali tek sljedeći tjedan će se znati koliki iznos će morati vratiti

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Piškornice jednoglasno je smijenjen direktor RCGO Piškornica Mladen Jozinović te je imenovan je novi direktor društva Mladen Ružman. Opoziv Jozinovića je kako smo i pisali pokrenut jer je sebi isplatio više od milijun kuna bonusa.

Samozadovoljni Jozinović, u dijelu medija proglašen i jedinstvenim slučajem „samouhljeba“, sam je prema sebi bio široke ruke potaknut i dobrim poslom s riječkom Čistoćom, jer je upravo na smetlište kojim je Jozinović rukovodio tijekom 2016. godine prevezeno kamionima na stotine i stotine tona riječkog smeća zbog već poznatih problema s odlagalištima smeća na riječkom području. Cijeli taj posao odvoza smeća u Piškornicu platili su i plaćat će građani Rijeke odnosno korisnici usluga riječkog KD Čistoća, a da je taj posao bio itekako lukrativan za neke dokaz je i ovaj slučaj direktora smetlišta Jozinovića koji si je, između ostaloga, i od pristiglog novca iz Rijeke odvojio lijepu okruglu svotu samo za sebe. Ipak, nakraju mu je računica pala u vodu, uglavnom – a možda i jedino zbog toga – što je priča došla do javnosti i zgrozila sve one koji na pošten način dolaze do svoje plaće ili dohotka.

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Darko Koren, koprivničko-križevački župan izjavio je kako će tijekom sljedećeg tjedna, nakon izvješća revizora, biti odlučeno koliki iznos će smijenjeni Jozinović morati vratiti.

I prije početka izvanredne sjednice i glasovanja bilo je poznato da se varaždinski župan Radimir Čačić, međimurski župan Matija Posavec i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar zalažu za opciju da Jozinović vrati cjelokupni iznos isplaćenog bonusa.

No, koprivničko-križevački župan Darko Koren, Jozinovićev kum, ranije je rekao kako će zahtijevati da se novac vrati “do one mjere koja je društveno prihvatljiva”. Također je naglasio da on ne inzistira na njegovoj smjeni, ali da ga ne namjerava ni štititi.

Podsjetimo, direktor regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Jozinović pronašao je način kako dodatno zaraditi, no njegov potez nije prošao ispod radara

Za početak, u Piškornici radi kao direktor, ugovor je to kojeg su mu odobrili predstavnici četiri županije i općine koji su vlasnici Piškornice, a plaća mu iznosi 18.500 kuna. S obzirom da tvrtka Piškornice ima tek oko dva milijuna kuna prihoda i neveliku dobit, Jozinović je kao direktor odlučio osnovati tvrtku “Piškornica sanacijsko odlagalište”, preko koje se naplaćuje odlaganje otpada.

Mladen Jozinović (Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Potom je sam sa sobom potpisao da ima pravo na dodatnih 10.000 kuna naknade mjesečno i bonus od 10 posto dobiti, piše 24 sata.

S obzirom na to da je Piškornica sanacijsko odlagalište prošle godine imala 10,2 milijuna kuna dobiti, Jozinović je sebi osigurao milijun kuna dodatnog bonusa što znači da je uz 18.500 kuna plaće i 10 tisuća kuna naknade mjesečno, dobio i milijun kuna za uspješno poslovanje. S obzirom da ima ugovoren dovoz otpada s područja četiri sjeverozapadne županije po fiksnim cijenama – a na Piškornicu se dovozilo i smeće iz Rijeke – i kako centar nema velikih troškova, dobit nije bilo teško ostvariti.

S obzirom na to da je Jozinović sam sebi odobrio isplatu milijun kuna u neto iznosu tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište na to treba platiti poreze i doprinose pa je stvarni trošak za isplatu milijun kuna barem 1,5 milijuna kuna.

“Članu uprave Mladenu Jozinoviću za iznimna postignuća u 2016. godini pripada honorar u visini od milijun kuna”, napisao je sam sebi Joziović u ugovoru potpisanom 31. prosinca prošle godine.

Zgrožen ovakvim ugovorom, varaždinski župan Radimir Čačić zatražio je uvid u sporni ugovor.

“Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište nema nikakve kontrolne mehanizme. Ja sam prvi za nagrađivanje rada, ali osim što se ovdje radi da je direktor potpisao ugovor sam sa sobom, ugovoreni bonus je barem deset puta veći za sličan red veličina poslovanja. Nisam se još susreo s ovakvim ugovorima za jednu javnu tvrtku u karijeri. Zatražit ćemo utvrđivanje odgovornosti, a po svemu zasad ne vidim drugi način osim da direktor da ostavku”, rekao je Čačić.

Varaždinska županija na čijem je Čačič čelu, ima 22,5 posto vlasništva u Piškornici, kao i ostale tri: Međimurska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija. Svi župani izrazili su zabrinutost zbog ovakvog načina rada.

“U ovim vremenima isplatu bonusa od milijun kuna smatram potpuno neprimjerenom. Nema nikakve logike da županije iz svojeg proračuna plaćaju za funkcioniranje Piškornice oko dva milijuna kuna godišnje, a s druge strane tvrtka kći stvara dobit i rade se takve financijske transakcije”, rekao je župan međimurske županije Matija Posavec.

Načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović kaže da je Jozinović napravio golemu štetu ne samo ovim ugovorom za koji nije znao.

Vijesti.hr

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari