Ide se s mjerom odgode skupova za više od 100 ljudi; Premijer umiruje: ‘Plaće i mirovine su zagarantirane’

FOTO: Patrik macek/PIXSELL

Na sjednici Vlade najavljena je pomoć gospodarstvu, a razmatra se odgoda plaćanja poreza i doprinosa državi

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Zdravstena sigurnost građana je najvažnija”, rekao je Plenković i iznio pregled aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se smanjili učinci epidemije koronavirusa.

Rekao je da je virus još uvijek nepoznanica i da cjepiva nema, ali i da je dobro da u Kini, odakle je epidemija krenula, pada broj zaraženih i umrlih. To je pokazatelj da se epidemija, a sada pandemija koja je zahvatila 123 zemlje može suzbiti, naglasi je premijer.

Europa je posebno pogođena i zemlje poput Italije, Njemačke i Slovenije.

“Situacija u Hrvatskoj je povoljnija nego u drugim zemljama. Imamo 19 zaraženih koji su se vratili iz ugroženih zemalja, uglavnom s blagim simptomima, i ljudima iz njihovog užeg okruženja. Svi su u izolaciji u Zagrebu, varaždinu, Puli i Rijeci i zato se broj zaraženih sporo povećava. Udvorstučio se u devet dana što je relativno povoljno u odnosu na druge. Mjerama prevencije činimo sve da zaštitimo sugrađane”, rekao je Plenković dodavši da je Hrvatska na vrijeme prepoznala opasnost, čim je krenula epidemija u Kini i prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju.

Plenković je rekao da oni koji dolaze s područja ugroženih koronavirusom moraju 14 dana u izolaciju, što se provjerava odmah na granici, te mnoge i to odvraća od dolaska u Hrvatsku.

Ministri su u koordinaciji sa svojim kolegama na nivou Europske unije te se razgovara o zajedničkim mjerama. Kad je riječ o školama, svaka zemlja različito postupa.

“Vidjet ćemo koja su iskustva drugih”, kazao je Plenković.

“Činit ćemo sve da sačuvamo radna mjesta, da pronađemo modele kako pomoći u likvidnosti poslovanja i fleksibilnijeg pristupa u davanjima poput poreza i doprinosa. Možemo učiniti određene odgode”, kazao je dodavši da je EK donijela paket za pomoć gospodarstvu od 25 milijardi eura, a dio će dobiti i Hrvatska.

“Plaće i mirovine su zagarantirane, nikakve panike nema i neće biti. Molim građane da pažljivo slijede upute Stožera i epidemiologa, da budemo odgovorni i kako bismo kroz ovaj proces prošli sa što manje štete. Kao i ostale vlade nastojimo prebroditi ovu krizu”, kazao je premijer dodavši da će svi gospodarski resori raditi na dnevnoj bazi.

U Hrvatskoj testirana 431 osoba, 19 oboljelih

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Europi nešto više od 23 tisuće oboljelih.

“U Hrvatskoj je do danas ujutro testirana 431 osoba, a imamo 19 oboljelih”, izvijestio je ministar.

Ide se s preporukom da se odgode okupljanja s više od 100 ljudi te da se sportska događaja održavaju bez gledatelja.

Također je pozvao građane da budu odgovorni.

“Mjesta panici u Hrvatskoj trenutno nema”, naglasio je Beroš.

Na dnevnom redu Vlade je i izmjena i dopuna Odluke o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, odnosno proširenje nadležnosti Radne skupine na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera.

Vlada će donijeti i Odluku o dodjeli bez naknade, zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha, Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom (COVID-19).

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari