Ugledna onkologinja iz Milana: ‘Velik je pritisak na bolnice, možemo izdržati još desetak dana’

Iz bolnice San Rafael u Milanu za RTL Direkt javila se svjetski ugledna onkologinja, inače Puljanka, doktorica Vanesa Gregorc

Gotovo 12 i pol tisuća zaraženih, 827 preminulih, njih 196 samo u zadnja 24 sata, najviše u jednom danu dosad. Crne su to brojke iz Italije, zemlje koja je sve više odsječena od svijeta, jer sve su brojnije zemlje koje talijanske putnike puštaju samo s liječničkom potvrdom, a zračne veze su gotovo u cijelosti prekinute. Večeras je donesena odluka o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata i trgovina, osim onih s hranom i ljekarni.

Iz bolnica pak stižu svjedočanstva o gotovo pa ratnom stanju. Liječnik iz bolnice u Bergamu na sjeveru zemlje preko društvenih mreža virus uspoređuje s tsunamijem koji ih je sve preplavio, govori o dramatičnoj borbi protiv zaraze, prepunim odjelima i medicinskom osoblju koje radi non-stop kako bi se spasili životi. Iz Padove nam se javio Andrej Bakal-Bašić koji otkriva da vlast priprema još strožije mjere.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Iz bolnice u Bergamu liječnici šalju apele putem Facebooka, tvrde da moraju birati koga će spasiti, da organizacija nije dobra, da je šutnja i nečinjene Italiju stajala nepotrebih žrtava. Gregorc kaže da je situacija vrlo ozbiljna, ne samo u Italiji, nego cijeloj Europi i svijetu.

”Virus je ušao u sve zemlje. Izgleda da je Italija najviše pogođena, ali mi ne znamo u kojem je trenutku razvoj epidemije u drugim zemljama. U Italiji mamo veliki broj zaraženih i velik broj pacijenata treba liječničku pomoć. Veliki je pritisak na zdravstvene ustanove. Zasad uspijevamo izdržati taj pritisak, ali ne znam koliko dugo ćemo još moći. Ako se ovako nastavi, možda još desetak dana”, kaže onkologinja.

Karantena je u Italiji proglašena do početka travnja.

“Mi smo ove ozbiljne mjere uveli kako bi naglo zaustavili rast broja zaraženih. Nakon 15-18 dana trebalo bi doći do usporenja rasta broja pacijenata, ali ne vjerujemo da će to biti do početka travnja. Do Uskrsa je najvjerojatnija karantena, sigurno tri tjedna”, kazala je.

Hrvatima savjetuje da slušaju savjete Stožera, da drže razmak s drugim osobama, da peru ruke te da izbjegavaju javna okupljanja.

“Budimo oprezni svi i pazimo jedni na druge”, poručila je Gregorc za kraj javljanja.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari