„IMA LI PILOTA U (OVOM) AVIONU?“ Ugledni hrvatski ekonomist na društvenim mrežama vrlo precizno opisao situaciju u Hrvatskoj

Ako zamislimo da je Hrvatska avion u letu, kako bismo podijelili putnike, započeo je svoj post Šonje i vrlo precizno opisao trenutačno stanje

Jedan od najuglednijih domaćih ekonomista Velimir Šonje na svom Facebook profilu objavio je zanimljiv post u kojem je usporedio Hrvatsku s avionom u letu te vrlo detaljno i precizno opisao trenutačno stanje u kojem se nalazi zemlja.

Njegov post prenosimo u cijelosti:

“Ako zamislimo da je Hrvatska avion u letu, kako bismo podijelili putnike?

Prvi, manjina, to su ovi koji se zabavljaju. Loču, žderu, pjevaju, viču da smo svi sisu iste majke sisali. Osim što pored nemoćne stjuardese brste sve zalihe hrane i pića (koje su svi putnici jednako platili), oni bahato teroriziraju ostale putnike.

Drugi, većina, mirno sjede. Misle si, dobro je. Barem avion nekamo ide, a nitko ne tuče. Ovi što tulumare su dosta neugodni, ali što da radimo? Svemu jednom dođe kraj.

Treći, manjina, skupili su se ispred pilotske kabine. Užurbano nešto raspravljaju. Boje se, jer su shvatili: ne samo da nema pilota u avionu, nego avion uopće nema pilotsku kabinu!

Strah ih je, pa bi djelovali. Ne ide dalje ovako! Jedna skupina unutar treće misli da se treba priključiti drugima, najbučnijima, i mobilizirati ih na akciju. Neki misle da od putnika treba skupiti još novca, ulagati u znanost, obrazovanje, istraživanja i razvoj i sagraditi kokpit dok je avion u zraku. Ima i onih koji misle da treba djelovati tako da se promijeni kultura i ideje druge skupine (one pasivne).

Svi treći baš strašno lamataju rukama i umno raspravljaju. Jer, nemaju pojma što zapravo rade. Među njima ima i onih koji smatraju da je najvažnije da avion s kerozina prijeđe na električni pogon. Onda će se sve drugo riješiti samo od sebe.

U avionu postoje još dvije skupine ljudi.

Četvrta se ne vidi. To su oni zaključani u zahode. Povraćaju od muke. Njima je sve jasno. Jednom takvom se malo poboljšalo, pa je izašao (drugi je odmah uletio u zahod i zaključao se). Eno ga u repu, sad mu je bolje u želucu, pa se grči od luđačkog smijeha.

Peta skupina je najmlađa. Nakon što je avion iz nepoznatog razloga (valjda slučajno) preletio granicu EU, u podu putničke kabine otvorila se mala rupa. Kroz nju se može sići na donji dek gdje ima nekoliko padobrana i postoji otvor za iskakanje. Najmlađi i najvižljastiji među putnicima već se provlače, krcaju padobrane dok ih još ima, i skaču glavom bez obzira.

Avion je zbog toga sve lakši i lakši, sve dalje od zemlje, sve bliži nebu“.

https://www.facebook.com/velimir.sonje/posts/10155645834687789

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari