UDAR NA STANDARD

Video | Ima li za to opravdanih razloga? Ovo je proizvod koji je najviše poskupio zbog rekordne inflacije!

Rekordno je poskupjelo mlijeko – i to ono svježe s niskim udjelom masti

Igor Rešetar vodi modernu farmu u Međimurju. Na njoj je 130 krava, dnevno daju između 700 i 800 litara mlijeka.

“Sama proizvodnja litre mlijeka nas košta skoro pet kuna. Tu su troškovi energenata koji su porasli 300 posto, gorivo 300 posto, krmna smjesa 20 – 40 posto, repromaterijal i čišćenje farme skoro 100 posto”, kaže nam Igor Rešetar, vlasnik farme, izvještava Sanja Čatipović za RTL Vijesti.

Mljekara je iz mjeseca u mjesec sve manje. Prije tri godine imali smo ih više od pet tisuća. U siječnju ove godine s poslom je nastavilo njih 3379. U samo osam mjeseci od posla je odustalo još 240 farmera. Unatoč tome što su se nekoliko puta tijekom godine dizale otkupne cijene mlijeka, svaki put za 10 do 15 lipa, objašnjava Rešetar.

“S obzirom da ovako teška vremena nismo još doživjeli. Te cijene ne pokrivaju naše troškove, onda uskače Ministarstvo poljoprivrede, ali te mjere treba podebljati”, tvrdi Rešetar.

Danas po litri mlijeka dobivaju do tri i pol kune. Dok cijena svježeg mlijeka u trgovina raste i do 10 kuna.

Vlada je pak u rujnu ograničila cijenu trajnog mlijeka s 2,8 posto udjela mliječne masti na 7.39 lipa, ali ne i svježeg.

“To je definitivno udar na standard. Mogla je vlada limitirati svježe, a ne trajno kad se već više kupuje”, poručuje Ana Knežević predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Ali nije. Državni zavod za statistiku objavio je kako je svježe mlijeko s niskim udjelom masti poskupjelo 46 posto u odnosu na rujan lani, Punomasnom svježem mlijeku cijena je porasla za 25 posto.

“Zapravo su potrošačima te cijene užasno visoke, a proizvođači se žale da su male. Znači u tom lancu od proizvođača do potrošača netko zarađuje – nikad nismo vidjeli te kalkulacije”, tvrdi Knežević.

A niti nećemo. Ulazni troškovi poskupjeli su svima. Trgovci ne žele pred kamere, neslužbeno kažu da marža na mlijeko nije velika i kreće se do maksimalnih pet posto. Udruge mljekara – da nisu u poziciji komentirati cijene. Jedni tvrde da se prije mlijeko prodavalo prejeftino, a drugi da je trošak znatno veći kod svježeg mlijeka koje ima rok trajanja. Proizvođači o razlikama u cijeni danas – šute, izvještava Sanja Čatipović za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari