SLUČAJ IZ SUKOŠANA

Video | ‘Svećenik je, nije u redu’: Dobio dva dana zatvora za premlaćivanje žena, mještani zgroženi

Dobio je 27 dana zatvora, a 25 je već proveo u pritvoru. Nadbiskupija ga je ranije suspendirala

Don Domagoju Kelavi, bivšem sukošanskom župniku, presuđeno je da je kriv za napad i ozljeđivanje dviju žena i da će opet u zatvor, ali samo još na dva dana.

“Je li kazna primjerena? Mislim da nije. Nije u redu to što je napravio”, kazala je Mara iz Sukošana, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

Njem sumještanin Ivan pak smatra da dva dana zatvora nisu ni puno, a nisu ni malo.

“Tko zna što je istina”, govori.

Dragan iz Sukošana pak tvrdi da je dva dana zatvora premala kazna.

“Malo u odnosu na ono što su one prošle. A sud kao sud, on takvu odluku donese, a što mi možemo? Ništa”, kazao je Dragan.

Časnu sestru iz mjesnog samostana, koja je održavala župnu kuću, prvo je pijan izvrijeđao na ulici, a onda je udario šakom u glavu. Ni tri tjedna nakon toga je susjedu, isto tako pijan, nasred ulice izvrijeđao, stiskao rukama za vrat, a onda je gurnuo na tlo. I jedna i druga žena su bile lakše ozlijeđene.

Za fizički napad na dvije žene u alkoholiziranom stanju 43-godišnji svećenik nikada nije bio kazneno prijavljen. Iz zadarske je policije u Općinsko državno odvjetništvo stigla tek prekršajna prijava.

“Kada nasilnika treba kazniti, onda se zapravo događa ovo što se sada dogodilo što doista i drugim nasilnicima, ne samo onima koji su bili nego i onima koji će moda razmišljati hoće li udariti ženu zapravo može biti poticaj da to i nije ništa tako strašno. 27 dana u zatvoru zaista nije ozbiljna kazna”, kazala je psihologinja Mirjana Nazor.

Poznatu psihologiju zabrinjava što mu dio mještana još uvijek daje potporu, ali i to što je on nasilje ponovio.

“Čovjek očekuje od jednog svećenika da mu bude žao, da se pokaje, da nastoji učiniti nešto da bi koliko toliko popravio štetu koju je napravio. A on ne samo da nije pokušao popraviti, nego je napao i drugu ženu”, kazala je Nazor.

Zadarska nadbiskupija nakon ove presude nije se oglasila iako je ranije sve osudila i ispričala se i žrtvama i župljanima. Njihov postupak po Kanonskom pravu još uvijek traje. Don Domagoj u međuvremenu živi u Svećeničkom domu i lišen je svih svećeničkih dužnosti, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari