NEĆETE VJEROVATI, ALI...

Imali smo skoro najjeftinije režije u Europi: Neki troškovi su veći nego u Sloveniji, a jedan račun nam je veći i od EU prosjeka

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prema podacima Eurostata, najskuplje se živi u Norveškoj i Švicarskoj, a najjeftinije u Bugarskoj. Hrvatska je u svemu ispod prosjeka Europske unije, osim u troškovima koji se odnose na usluge komunikacije

Statistički ured Europske unije, Eurostat, objavio je podatke o razinama potrošačkih cijena za 2021. godinu u Europi. U svojim izračunima uspoređivali su cijene hrane, alkoholnih pića i cigareta, odjeće i obuće, režija, namještaja, automobila, usluga prijevoza, komunikacijskih usluga (internet i telekomunikacije), hobija (sport i rekreacija) te restorana i hotela.

Najskuplji život u Švicarskoj i Norveškoj

Prema navedenim statističkim podacima, među najskupljim zemljama u Europi 2021. godine bile su Švicarska i Norveška, gdje su cijene u svim navedenim segmentima daleko više od prosjeka Europske unije. Prema statistikama, Švicarska je imala najskuplju hranu te cijene u restoranima i hotelima, kao i troškove režija. U Norveškoj pak su najskuplje u Europi bile cijene alkohola i cigareta, komunikacijskih usluga te troškova za hobije.

Najjeftinije se živi u Bugarskoj

Najskuplju obuću i odjeću u Europi 2021. imao je Island, u Luksemburgu se prodaje najskuplji namještaj, dok Danci moraju izdvojiti najviše novaca za kupovinu automobila. Također, Islanđani su imali najskuplje usluge prijevoza.

Najjeftiniji život u Europi 2021. bio je u Bugarskoj, gdje su cijene svega ispod prosjeka Europske unije. Što se tiče usluga komunikacija, hobija te hrane, tu je na dnu ljestvice odnosno najjeftinija u EU bila Rumunjska, dok su najjeftiniji automobili u Europi prema podacima u Poljskoj.

Hrvatska je u svemu ispod prosjeka EU osim…

Hrvatska je u svemu ispod prosjeka EU osim u cijenama usluga komunikacija, a cijene tog troška zapravo su u većini europskih zemalja veće od prosjeka Europske unije. Interesantno, 2021. Hrvati su izdvajali dosta niske svote za režije na području EU, a niže troškove imale su samo Bugarska i Poljska. Statistika kaže da smo plaćali čak 56.7% niže troškove režija od prosjeka Europske unije, dok su Bugari plaćali 64,4% niže cijene režija.

U tri stvari skuplji od Slovenaca

U odnosu na susjede Slovence, cijene u Hrvatskoj su niže, no u tri segmenta ipak smo bili nešto skuplji. U Hrvatskoj su prošle godine bili skuplji automobili nego u Sloveniji. Aute smo plaćali 6.9% manje od prosjeka EU, dok su ih Slovenci plaćali 9,9% manje. Skuplje smo plaćali telefon i internet, u prosjeku 9,2%, dok su Slovenci za ovaj trošak morali izdvojiti 8,5% više od prosjeka EU.

Također, u Hrvatskoj su 2021. bile veće cijene alkoholnih pića i cigarete u odnosu na Sloveniju, no i mi i Slovenci smo po tom pitanju ispod prosjeka. Cijene kod nas kretale su se 13% manje od prosječnih cijena u EU, dok su cijene alkohola i cigareta u Sloveniji bile 16,3% niže u odnosu na EU, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views