BORBA S KORONAVIRUSOM

IMAMO 424 NOVOZARAŽENIH I 22 PREMINULIH: Danas stiže i Astrazenecino cjepivo, kreće cijepljenje u ordinacijama

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 424 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Danas u Hrvatsku stiže prva pošilja cjepiva koje je proizvela AstraZeneca

Stožer objavio: U protekla 24 sata 424 novozaraženih i 22 preminulih

11:05 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 424 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2904 – priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima su 1143 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 106 pacijenata. Preminule su 22 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 235126 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5144 preminulo, ukupno se oporavilo 227 078 osoba od toga 453 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14 315 osoba. Do danas su ukupno testirane 1 223 360 osobe, od toga 5 605 u posljednja 24 sata.

Primorsko-goranska županija: 29 novooboljelih, jedna osoba umrla

10:46 – U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata je 29 novooboljelih od Covida-19, a jedna je osoba umrla u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, izvijestio je u subotu županijski Stožera civilne zaštite. Ozdravilo je 25 osoba, pa je trenutno u županiji 530 oboljelih od Covid infekcije. Tijekom proteklog dana testirana su 474 uzorka, a pozitivnih je bilo 6,1 posto.

Na liječenju od Covida-19 u KBC Rijeka su 24 pacijenta, a na respiratoru je jedan, javio je županiji Stožer Civilne zaštite.

U Zagrebačkoj županiji 40 novozaraženih, ozdravilo 38 osoba

10:44 – U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 38 osoba, izvijestili su u subotu iz Županije. Najviše oboljelih, 13, je u Velikoj Gorici. Samoizolacija je propisana učenicima pet razrednih odjela. U Zagrebačkoj županiji trenutno je aktivno 506 slučajeva.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 19.311 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 18703 osoba, a 64 osobe su umrle. Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih epidemioloških mjera i uputa, da vode računa o socijalnoj distanci i izbjegavaju putovanja.

Bjelovarsko-bilogorska županija: Pet novozaraženih, jedna osoba umrla

10:41 – U protekla 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je pet novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Preminula je jedna osoba.

Po jedna novozaražena osoba je s područja Bjelovara, Garešnice, Daruvara, Grubišnog Polja te općine Veliko Trojstvo.

Požeško-slavonska županija: Četvoro novozaraženih

10:40 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 85 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 74 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 216 osoba, a ukupno je testirano 27646 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 111 uzoraka, od kojih su 4 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Božinović: Imamo 424 novozaražene osobe

10:23 – Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite, rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna kako imamo 424 novozaraženih koronavirusom na nešto više od 5600 testova, što čini oko 7,5 posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranja u zadnja 24 sata.

“To je nastavak trenda smanjenja brojeva u odnosu na isti dan prošli tjedan”, rekao je Božinović. U tom trenutku nije mogao navesti broj novopreminulih.

Na pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel da se noću budi zbog situacije s koronavirusom, Božinović je odgovorio kako on “više ne spava nego što se budi”.

Šef BioNTecha: ‘Do ljeta se vraćamo normalnom životu’

10:15 – Tvorac prvog cjepiva protiv korone Ugur Sahin, profesor na Sveučilištu Johannes Gutenberg i suosnivač biotehnološke tvrtke BioNTech, smatra da ćemo se do ljeta vratiti normalnom životu, piše u subotu Večernji list koji je bio na predavanju u razgovarao s poznatim znanstvenikom. Na pitanje kada će pandemija covid-19 prestati Sahin je rekao da neće prestati, ali ćemo je moći kontrolirati.

“Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Europi, dovoljno kontrole postići u rujnu, ali ćemo smrtnost smanjiti već u ožujku i travnju. A poslije ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi cijepiti. Morat ćemo naučiti živjeti s tom situacijom. Dolazit će s vremena na vrijeme do jake zaraze, zbog necijepljenosti ili imunosupresije, s tim ćemo morati živjeti, ali vratit ćemo se u naš normalan život najkasnije do ljeta, to je ono što ja vjerujem”, kazao je znanstvenik.

Vukovarsko-srijemska županija: 19 novozaraženih, nema preminulih

9:58 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 7 pozitivnih na PCR testiranju, a 12 na brzom antigenom testu (6 osoba iz Vinkovaca, po 2 iz Vukovara i Jarmine, te po 1 osoba iz Bršadina, Babine Grede, Novih Mikanovaca, Trpinje, Gradišta, Ivankova, Cerne, Gunje i Šiškovaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8432, od kojih je 8115 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 189 osoba. Trenutno su u županiji 32 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

Virovitičko-podravska županija: Jedna osoba umrla, jedna novozaražena

9:54 – U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije jedna ženska osoba (1934. godište), preminula je uslijed infekcije coovidom-19, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Ona je 100. žrtva korona virusa na području ove župaije od početka epidemije – izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Inače, u posljednja 24 sata, testirano je 48 ljudi, a samo je jedna osoba, iz Virovitice, pozitivna na virus SARS-CoV-2. Hospitalizirano je ukupno 17 COVID-19 pacijenata, 16 u Općoj bolnici Virovitica i jedna osoba u KBC-u Osijek. Od njih 17, dvoje je na respiratoru.

Osječko-baranjska županija: Devet novozaraženih i jedna preminula osoba

9:52 – U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 236 uzoraka od kojih je 9 bilo pozitivno. Dvije novopozitivne osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Belog Manastira, Belišća, Čepina, Donjeg Miholjca, Draža, Đakova i Našica.

Na bolničkom liječenju nalazi se 80 osoba oboljelih od COVID-19, i to 63 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 11 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 17 pacijenata s tim oboljenjem. Preminula je jedna osoba u dobi od 68 godina, javlja lokalni stožer.

U Istarskoj županiji devet novozaraženih, jedna osoba preminula

9:46 – U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 276 uzoraka briseva na Covid-19, a potvrđeno je devet novozaraženih osoba s područja županije. Za sedam osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok su dvije osobe u epidemiološkoj obradi. Izliječene su tri osobe,  a trenutno je 54 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U Općoj bolnici Pula na liječenju je 21 osoba, od kojih su četiri osobe u respiracijskom centru. U Općoj bolnici Pula preminula je jedna covid-pozitivna osoba (1943. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Danas u Hrvatsku stiže cjepivo AstraZenece

8:25 – Prvih 16.800 doza AstreZenece danas će stići u Hrvatsku, a od idućeg tjedna započet će cijepljenje i u ordinacijama obiteljskih liječnika. Ukupno bi tijekom veljače u Hrvatsku bi trebalo stići 154.000 doza ovog cjepiva. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako je djelotvornost tog cjepiva 60 posto.

“To znači da ako se radi o pozitivnom PCR-u i barem jednom simptomu bolesti, učinkovitost je 60 posto. Međutim, jako je važno reći da niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti i nije bio hospitaliziran. Što se tiče učinkovitosti na teže oblike bolesti, ono je gotovo 100 posto učinkovito”, kazao je Capak.

Djelotvornost cjepiva je podjednaka i kod starijih i kod mlađih osoba, kaže Capak, iako neke europske zemlje, poput Njemačke, zasad neće AstraZenecinim cjepivom cijepiti stariju populaciju.

“Mi smatramo da za takvu preporuku nema potrebe i nema razloga. Pokazalo se da jedna doza pruža zaštitu od 70 posto već 3 tjedna nakon primjene i ta zaštita ne slabi kroz 12 tjedana”, pojasnio je Capak.

Srbija pretekla EU u cijepljenju protiv covida-19

8:22 – U betonskoj dvorani beogradskog sajma deseci medicinskih sestara u zaštitnim odijelima daju cjepivo protiv covida-19 mladima i starima, toliko brzo i učinkovito da je Srbija po tome prva u kontinentalnoj Europi. U zemlji je u gotovo dva tjedna cijepljeno pola milijuna od ukupno sedam milijuna ljudi, što je najviše nakon Britanije, po podacima znanstvene internetske publikacije “Our World in Data”. Bitna razlika je u tome što se ljude većinom cijepi kineskim cjepivom koje je proizveo Sinopharm.

Dok cijepljenje u Europskoj uniji sporo napreduje, što je izazvalo velike kritike, Srbija ga provodi brzo zahvaljujući ugovorima s kineskim i ruskim proizvođačima. Srbi mogu birati kojim će se cjepivom cijepiti, a nude im se Pfizerovo i BioNTechovo, ruski Sputnik V i Sinopharmovo. No najviše se cijepe kineskim pošto je Srbija dobila milijun doza sredinom siječnja. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sebi pripisuje uspješnu kampanju cijepljenja.

“Pisao sam u listopadu Xi Jinpingu i cijena je drastično snižena”, rekao je lokalnim medijima o dogovoru koji je sklopio s kineskim kolegom o nabavi Sinopharmova cjepiva. “Kad vidite cijenu, podignut ćete mi jednoga dana spomenik”, dodao je.

Osim kineskih cjepiva, Srbija je uvezla i preko 30.000 doza Pfizerova i BioNTechova cjepiva te 40.000 doza Sputnika V.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari