TREĆE CJEPIVO

Prvih 16.800 doza cjepiva AstraZenece stiglo u Hrvatsku!

Foto: Pixell/Twitter M.M

U Hrvatsku je danas pristiglo prvih 16.800 doza cjepiva AstraZenece koje će od ponedjeljka biti distriburano diljem Hrvatske za cijepljenje građana. 

“Do kraja mjeseca očekujemo isporuku 150 tisuća doza cjepiva”, objavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Cjepivo je registrirala Europska agencija za lijekove za prevenciju COVID-19 u osoba starijih od 18 godina, no neke zemlje cijepe samo osobe do 65 godina starosti jer su neka ispitivanja pokazala da iznad toga pada njegova učinkovitost, pišu Vijesti.hr

Španjolska će ograničiti upotrebu cjepiva AstraZeneca/Oxford na mlađe od 55 godina, a slična ograničenja imaju Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Švedska i neke druge zemlje i to zbog nedostatnih podataka procjene rizika među starijim stanovništvom.

U Hrvatskoj će se cijepiti i stariji od 65 godina, a HZJZ je objavio da:

– se pokazalo da jedna doza AstraZeneca cjepiva pruža zaštitu od oko 70% već tri tjedna nakon primjene i da ta zaštita ne slabi kroz 12 tjedana,

– prema Sažetku opisa svojstava lijeka, preporučeni razmak između prve i druge doze je od 4 do 12 tjedana,

– se pokazalo da je konačan rezultat, tj. djelotvornost nakon druge doze viša kad je razmak između prve i druge doze veći, stoga preporučujemo da se druga doza AstraZeneca cjepiva primijeni 8-12 tjedana nakon prve doze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari