NIJEMCI SE PRIPREMILI, A MI?

IMAMO POPIS! Treba li stvarati kućne zalihe u slučaju redukcija struje i plina? Evo što kažu u Civilnoj zaštiti

Foto: Pixsell. Montaža: Net.hr.

U brošuri Ravnateljstva Civilne zaštite navodi se popis sadržaja kompleta za preživljavanje koji se više odnosi na izvanredne situacije u slučaju prirodnih katastrofa, a ne nestašica energenata

Prošloga tjedna Njemačka udruga gradova i općina upozorila je na mogućnost nestanaka električne energije zbog energetske krize i pozvala građane da ozbiljno shvate preporuke tamošnje Civilne zaštite. Kako je prenio Fenix-magazin, izvršni direktor spomenute udruge, Gerd Landsberg, izjavio je da ”postoji opasnost od nestanaka električne energije” te da ”treba unaprijediti pripreme za stvarne krizne situacije”.

Također, njemački Savezni ured za civilnu zaštitu, s obzirom na krizu s energentima i prijetnje Rusije da će potpuno zatvoriti plinovod Sjeverni tok 1, savjetovao je stanovništvu da se opskrbi za eventualne izvanredne situacije. Preporučili su im da naprave kućne zalihe dostatne za deset dana te su objavili popis namirnica i drugih potrepština koje bi trebale biti u tim zalihama.

Nijemci pozvani da naprave kućne zalihe

Popis zaliha za hitne slučajeve, prema preporuci njemačkog saveznog ureda za Civilnu zaštitu, odgovaraju desetodnevnim potrebama za hranom i pićem jedne odrasle osobe (2200 kilokalorija dnevno), a uključuje: 20 litara vode (ili vodu iz slavine); 3,5 kilograma žitarica, proizvoda od žitarica, kruha, krumpira, tjestenine i riže; 2,5 kilograma voća (u limenkama ili staklenkama) i orašastih plodova; 4 kg mahunarki i povrća (u limenkama ili staklenkama); 2,6 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda; 1,5 kg ribe, mesa i jaja ili cijela jaja u prahu; 0,4 kilograma masti i ulja te namirnice koje se ne moraju podgrijavati ili kuhati poput šećera, meda, čokolade, brašna, instant juha, tvrdih kolačića i sličnog.

Osim toga, Nijemcima se preporučuje da uz navedene namirnice u zalihama imaju i drogerijske proizvode (dezinfekcijsko sredstvo, sapun/deterdžent, toaletni papir, četkica i pasta za zube), medicinske potrepštine (pribor za prvu pomoć, važni lijekovi koje propisuje liječnik, toplomjer, lijekovi za snižavanje boli i vrućice, lijek za proljev, mučninu i povraćanje) te razne druge potrepštine (svijeće, lučice, grijalica za kampiranje, svjetiljka na baterije, rezervne baterije i vreća za smeće).

Civilna zaštita RH: Izdali smo čitav paket preporuka

Slijedom ovog poprilično opširnog i detaljnog popisa zaliha koji svojim građanima preporučuje njemački Savezni ured za civilnu zaštitu, a s obzirom na to da sličnih izvanrednih situacija u slučaju redukcija struje ili plina ne bi bili pošteđeni ni građani Hrvatske, upitali smo Ravnateljstvo Civilne zaštite planira li izdati preporuke slične onima u Njemačkoj, imaju li popis preporučenih kućnih zaliha za izvanredne situacije te smatraju li da u Hrvatskoj ima potrebe za izdavanjem preporuka građanima kakve je izdala civilna zaštita u Njemačkoj?

”Ravnateljstvo civilne zaštite – kao ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova RH – kontinuirano savjetuje kako je kod svih izvanrednih situacija najvažnija odgovorna priprema koja je ključna kod smanjenja posljedica bilo kojeg izvanrednog događaja. U tom smislu izdan je čitav paket preporuka kako se pripremati, ponašati i što sve treba znati u slučajevima raznih rizika, a koje su dostupne OVDJE”’, rekli su nam.

Što sadrži komplet za preživljavanje?

Što se tiče kućnih zaliha za izvanredne situacije, Ravnateljstvo Civilne zaštite proslijedilo nam je svoju brošuru u kojoj se, među ostalim, navodi i popis sadržaja kompleta za preživljavanje. Zapravo je riječ o brošuri s preporukama za ponašanje u slučaju potresa, koji sadrži i obiteljski plan za izvanredne situacije, a više se odnosi na slučajeve prirodnih katastrofa, a ne ekonomskih i energetskih kriza, odnosno nestašica energenata. Kako god, evo sadržaja kompleta za preživljavanje uz opasku da je onaj njemačke Civilne zaštite detaljniji.

Na koncu, iz Ravnateljstva Civilne zaštite nisu nam konkretno odgovorili na pitanje smatraju li da u Hrvatskoj ima potrebe za izdavanjem preporuka građanima kakve je izdao Savezni ured za civilnu zaštitu u Njemačkoj, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari