PROBLEM ZA RODITELJE

IMAMO PROBLEM, A SVI SE OGRAĐUJU: Zašto djeca koja su preboljela Covid svejedno moraju u izolaciju?

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Učenici i vrtićka djeca koja su preboljela Covid-19 svejedno moraju s cijelim razredom ili grupom u samoizolaciju, čak po nekoliko puta što je postao problem za roditelje

Na proljeće, tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, đaci su učionice zamijenili virtualnima jer je krenula online nastava. Isto je bilo i s pojedinom vrtićkom djecom koja su sa svojim odgojiteljima i odgojiteljicama učila i igrala se na daljinu. Vraćanje u školske klupe za neke nije prošlo glatko zbog toga što se u nekim razredima i vrtićkim grupama pojavila zaraza.

Epidemiološkim mjerama propisalo se da, ako se zaraza pojavi u jednom razredu ili grupi tada sva djeca moraju ići u samoizolaciju baš kao i nastavnici. Prije nekoliko dana neki su znanstvenici iz Vladina Znanstvenog savjeta apelirali da se škole moraju zatvoriti kako bi se zaraza spriječila, što se posebno odnosi na osnovne škole u predmetnoj nastavi, srednje škole te fakultete. U ponedjeljak je na sjednici Vlade pala odluka da srednjoškolci od 14. prosinca prelaze na online nastavu, dok se u istarske škole vraćaju maske.

No, što je s djecom koja su preboljela Covid-19, moraju li oni u samoizolaciju s cijelim razredom i zašto?

Roditelji djece koja su preboljela koronu u problemu

Do sada objavljena znanstvena istraživanja pokazuju da osobe koje su preboljele Covid-19 imaju imunitet koji traje od tri do pet mjeseci. Dakle, bivši Covid pacijenti trebali bi biti sigurni barem nekoliko mjeseci pa ne bi trebali strahovati od ponovne zaraze.

Budući da se virus pojavio u domaćim školama i vrtićima, neka djeca bila su zaražena te su preboljela bolest. Usprkos tome, svi razredi i grupe i dalje moraju u samoizolaciju ako je jedan od njihovih kolega ili nastavnika zaražen. Ta činjenica roditeljima stvara problem, osobito onima čija djeca pohađaju vrtić.

U redakciju Net.hr-a javili su se roditelji koji tvrde da su njihova djeca imala koronu te da svejedno moraju u samoizolaciju s cijelom grupom, što znači da mame i tate moraju uzimati bolovanje. Nekoliko puta se može dogoditi da cijeli razred ili grupa odu u samoizolaciju pa onda roditelji i par puta moraju uzimati bolovanje kako bi bili kod kuće. Osim što je česti odlazak u samoizolaciju problem za roditelje, to i poslodavcima može predstavljati problem, osobito ako roditelj obavlja posao koji ne može raditi od kuće.

Budući da se o ovoj temi nije pričalo u javnosti te ne postoje upute koje govore što s djecom koja su preboljela Covid, poslali smo upit nadležnima.

Ministarstvo kao i Nacionalni stožer bez odgovora

Prva adresa na koju smo poslali upit je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U prvom odgovoru Ministarstvo nam kaže da su pitanja oko samoizolacije u nadležnosti epidemiologa te da je za učenike u samoizolaciji od prvog do četvrtog razreda omogućeno praćenje nastave preko Škole na Trećem. Za više razrede su, odgovaraju iz Ministarstva, snimljene videolekcije usklađene s izvedbenim kurikulumima na poveznici https://i-nastava.gov.hr/.

Budući da nismo dobili odgovor na naše konkretno pitanje, pokušali smo ponovno pa dobili odgovor da prema informacijama Ministarstva roditelji mogu dobiti bolovanje za njegu djeteta u samoizolaciji te nas uputili na HZZO. Dakle, i dalje nismo dobili odgovor je li se razmišljalo što s učenicima i vrtićkom djecom koja su preboljela koronu, a svejedno moraju u izolaciju te je li se govorilo o organizaciji nastave za takvu djecu.

Iduća adresa bio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Oni su nas, pak, uputili na Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje nam nije konkretno odgovorilo. Isto pitanje poslali smo i Ivici Lovriću, pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje. Opet smo dobili neki općeniti odgovor o samoizolaciji i poslali su nas da se obratimo – epidemiolozima.

“U slučaju (samo)izolacije učenika, nastava za spomenutog učenika, odnosno razredni odjel škole kojem je izrečena mjera samoizolacije, odvija se na daljinu. Za djecu i učenike kojima nije izrečena mjera (samo)izolacije, redovita nastava u zagrebačkim školama te redoviti odgojno-obrazovni rad u zagrebačkim dječjim vrtićima zasad se odvijaju bez poteškoća, a eventualne izmjene u organizaciji rada pojedine škole i vrtića, odnosno nastavi pojedinog razrednog odjela ili odgojno-obrazovne skupine, donose se sukladno uputama i preporukama nadležnih epidemioloških službi. O razlozima i pojedinostima navodnog izricanja mjere samoizolacije učenicima i djeci koji su već preboljeli Covid-19, ljubazno molimo, obratite se nadležnim epidemiološkim službama”, stoji u odgovoru pročelnika Lovrića.

Prema odgovorima nadležnih vidi se da ne postoji plan za djecu koja su preboljela Covid kao ni organizacija nastave s možda nekim drugim razredom ili grupom. Dok se ne počne razmišljati o ovom problemu, i dalje će svi đaci i vrtićka djeca morati u samoizolaciju, a roditelji će i dalje posezati za bolovanjima.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari