INCIDENT NA OTVARANJU MUZEJA: Komadina demonstrativno napustio Muzej jer nije mogao u obilazak Apoksiomena prije predsjednice?!

Muzej Apoksiomena, posvećen antičkom brončanom kipu atleta pronađenom u moru pokraj otoka Lošinja, otvorila je u subotu u palači Kvarner u Malom Lošinju predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

No kako javlja portal Index.hr, događaj je obilježila i incidentna situacija kada je Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina napustio svečanost prije svih predviđenih protokolarnih obaveza.

Naime, Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je na početku svečanosti, ali je revoltirano napustio muzej jer nije mogao u obilazak prije svečanog otvaranja s predsjednicom, kad je obišla muzej u pratnji supruga i gradonačelnika Cappellija.

Kako je Komadina telefonom objasnio novinarima, a prenosi Index.hr, protokolom je bilo predviđeno da u obilazak idu i on i ministri, koji su također morali ostati ispred muzeja. Kako je naveo, on je jedan od najzaslužnijih za povratak Apoksiomena na Lošinj.

Prilikom svečanog otvaranja predsjednica RH Grabar Kitarović je rekla da je Apoksiomen postao dio identiteta Malog Lošinja i Jadrana, kao što su neki drugi znameniti antički kipovi dio identiteta gradova poput Londona ili Pariza, u čijim se muzejima nalaze.

apoksi1
Foto. facebook

Među zaslužnima za realizaciju tog projekta izdvojila je bivšeg ministra kulture Božu Biškupića, nazočnog na svečanosti, istaknuvši da je podržao napore gradonačelnika Malog Lošinja Garija Cappellija, njene i mnogih drugih koji su se zalagali za povratak Apoksiomena na Lošinj.

“Hrvatski turizam se mora preoblikovati u smjeru kulturnog turizma jer se, primjerice Mali Lošinj, ne može oslanjati samo na nekoliko mjeseci ljetnog turizma”, rekla je, dodajući da je Muzej Apoksiomena, kao i Vučedolski muzej, Muzej antičkog stakla, Muzej u Naroni, Muzej alke primjer muzeja koji može preobraziti zajednicu i dati joj novi identitet. Ulaganje u kulturu i baštinu nije trošak, to je ulaganje u razvoj i našu budućnost, rekla je Grabar Kitarović. Lošinjanima je poručila da moraju sačuvati uspomenu, dati joj novo značenje i produžiti život ovom sjajnom umjetničkom djelu.