Inspekcija o smrti malog Gabrijela: ‘Bolest nije prepoznata na vrijeme, napravljeni su propusti’

Zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljenu dokumentaciju Ministarstvo zdravstva će proslijediti na daljnje nadležno postupanje DORH-u

Ministarstvo zdravstva objavilo je zaključak zdravstvene inspekcije koje je istraživalo odgovornost za smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića. Zdravstvena inspekcija je u pratnji stručnjaka izvršila inspekcijski nadzor, čije rezultate je analiziralo stručno povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo zdravstva.

„Sumirajući sve iskaze zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u medicinskom zbrinjavanju mldb. G.B. te analizirajući priloženu medicinsku dokumentaciju i obdukcijski nalaz Povjerenstvo zaključuje da kod mldb. G. B. nije na vrijeme prepoznata bolest kao niti težina njezine kliničke slike.

Povjerenstvo također zaključuje da su 10.12.2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split”, navodi se u zaključku.

Dva put ga vraćali s hitne

Zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljenu dokumentaciju Ministarstvo zdravstva će proslijediti na daljnje nadležno postupanje Državnom odvjetništvu.

Podsjetimo, 9-godišnji Gabrijel preminuo je od od posljedica sepse u KBC-u Split 11. prosinca. Dva dana prije smrti, dječaka su dvaput vratili kući s Hitne u Metkoviću, gdje ga je doveo otac. Do pedijatra su uspjeli doći tek dan kasnije.

No stanje mališana dotad se toliko pogoršalo – da mu više nije bilo spasa.
Vijesti.hr
Foto: PIXSELL, arhiva

POVEZANI VIDEO: