Marin Medak iz udruge ugostitelja traži samo da im institucije daju jasna tumačenja
Inspektori Državnog inspektorata u utorak ujutro su krenuli u akciju. Obišli su sve nedavno zapečaćene restorane i ugostiteljske objekte.
I dok su većinu otvorili, neki su ugostiteljski objekti ipak ostali pod ključem jer nisu ispunjavali ni najmanje uvjete. U akciji s inspektorima bila je i ekipa RTL-a Danas.
Točno u podne, prvi restoran kojeg su inspektori zapečatili otvorio je svoja vrata. Ali ne za goste, radit će kao i do sada – dostave, a građani će hranu moći pokupiti na stolu na kojem su pleksiglas i sredstva za dezinfekciju.
“To nije drive-in, opet naglašavam, mi smo se vodili po uputama Ministarstva turizma. Mi smo stavili sami u letke ‘poput drive-ina’. Za drive in ti trebaš imati gdje će auto ući i to, kod nas je to služilo da su naručivali ljudi telefonom, a došli su pokupit narudžbu ovdje”, rekla je Katarina Zrilić, vlasnica ugostiteljskog objekta.
Osim Katarininog, inspektori su obišli i druge restorane. Tako i onaj japanski čiji je vlasnik izbacio visoki stol na javnu površinu čime je napravio prekršaj. Visokog stola više nema, ali restoran može i dalje raditi dostave. No neki će raditi po starom. Baš kao i Katarina.
“Zatvoren sam, kako se to kaže, na pravdu Božju. Sve što sam radio, ću nastaviti i dalje raditi, sve pod istim uvjetima, sve što je izdao Zavod za javno zdravstvo, to sam sve i prije radio, do samog zatvaranja. Mislim da je bila greška u njihovoj komunikaciji. Mi smo radili kako spada, kako je trebalo”, kaže Robert Cimkić, voditelj ugostiteljskog objekta.
Katarina dodaje i kako unatoč teškoj situaciji zbog korone, nikome od djelatnika nije dala otkaz.
“I dalje tvrdim da apsolutno ništa nismo prekršili, meni je drago da napokon, to se nikad nije dogodilo u povijesti, da je Državni inspektorat shvatio da je ovo nepotrebno i da je gospodin državni inspektor stao iza svojih riječi i omogućio da se to može otvoriti i da možemo koliko toliko raditi”, rekla je Zrilić.
Po podacima ugostitelja, u inspekcijskom valu u posljednjih nekoliko dana zatvorena su 32 objekta. Od toga, njih devet je zatvoreno jer su bili potpuno ilegalni.
Marin Medak iz udruge ugostitelja traži samo da im institucije daju jasna tumačenja:
“Mi smo dali prijedlog da se ide s oznakama od sanitarne i epidemiologa na način da oni procijene rizik svakog objekta i daju A, B, C. A je najbolja, C najgora i da se to stavi na ulaz i sam kupac odredi hoće li ili neće ući unutra. To je jedino pravedno. Jer mi imamo sad situaciju da je 700 tisuća ljudi na minimalcu. Pitanje je tko ima novaca da ide u restorane i kafiće”, objasnio je Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
Po procjenama ugostitelja, zbog cijele situacije, 50 posto objekata bi moglo propasti ako se ne oporavi turizam, što bi se nažalost najviše moglo odraziti na radnike koji bi mogli završiti na burzi.
Vijesti.hr