PROCIJEPLJIVANJE STANOVNIŠTVA

Interes za cijepljenjem u Hrvatskoj sve manji; HZJZ apelira: ”Cijepljenje se mora ubrzati!”

Dalmacija je, po podacima HZJZ-a, do kraja prošlog tjedna cijepila najmanji udio stanovnika u Hrvatskoj, a najviše su cijepili Zagreb, s gotovo 40 posto cijepljenih, Istra s 36.6 posto te Primorsko-goranska županija s 35.8 posto, piše Jutarnji list.

Među pet hrvatskih županija s najmanjim udjelom cijepljenih čak su tri dalmatinske, a najgora je Šibensko-kninska, u kojoj se barem jednom dozom cijepilo tek nešto više od četvrtine stanovnika, odnosno njih 26.5 posto. Splitsko-dalmatinska i Zadarska jedva su prešle 28 posto cijepljenih, a izuzetak je Dubrovačko-neretvanska županija, koja ima 32.4 posto cijepljenih, što je tek nešto manje od hrvatskog prosjeka (33.4 posto), piše Index.

Puno bolja situacija na sjevernom Jadranu

S druge strane, na sjevernom Jadranu situacija je bitno bolja. Nakon grada Zagreba, koji s gotovo 40 posto cijepljene ukupne populacije prednjači, slijede Istra s 36.6 posto cijepljenih te Primorsko-goranska s 35.8 posto. Drugim riječima, Istra je cijepila čak trećinu više stanovnika nego Dalmacija.

Kako posustaje korona tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da je cijepljenje zalog za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Zato je cilj do kraja lipnja cijepiti prvom dozom barem 50 posto populacije. Dosad je cijepljeno 44 posto od ukupno 3.2 milijuna starijih od 18, a s dvije doze njih 22 posto. U odnosu na ukupno stanovništvo, koje uključuje i djecu, jednom je dozom cijepljeno 33 posto, a dvjema 14.6 posto stanovnika.

VIDEO DANA:

HZJZ: Cijepljenje se mora ubrzati

Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od kraja prošlog tjedna pokazalo je da se, osobito u nekim županijama, cijepljenje mora ubrzati i povećati broj cijepljenih među mlađima od 60 godina. Jednom dozom cijepljeno je najviše onih u dobi od 65 do 80 i više godina. Primjerice, u dobi od 65 do 69 godina prvom je dozom cijepljeno 64 posto građana, u dobi od 70 do 74 godine 73 posto, 58 posto u dobi od 75 do 79 godina, od 80 do 84 godine 55 posto, a u dobi od 85 i više godina prvom je dozom cijepljeno 37 posto. Kad se dio populacije u dobi od 65 do 80 i više godina uskoro cijepi drugom dozom, Hrvatska će se vrlo brzo približiti razini cijepljenosti starijih u drugim zemljama EU, koje su cjepivo u većim količinama dobivale još od siječnja.

Primjerice, u Danskoj su cijepljeni svi stariji od 80 godina, kao i u Irskoj i Španjolskoj, a u ostalim se zemljama taj broj kreće između 65 i 90 posto. Znatno niža procijepljenost bilježi se u Hrvatskoj u dobi od 18 do 64 godine, u kojoj je cijepljeno samo 32 posto građana. Posljedica je to činjenice da se u početku cijepljenje provodilo prema prioritetnim skupinama, a to znači da su prvi na redu bili stariji te je tek prošlog mjeseca počelo cijepljenje mlađih od 65 godina koji nemaju neku kroničnu bolest. U toj skupini većina zemalja Europske unije bolja je od Hrvatske jer je kod njih cijepljenost za desetak posto veća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari