IPAK VELIKO „NIŠTA“: Juretić potvrdila da ništa od mjere od 1000 eura za bebu

Foto: Ilustracija

Vlada je odustala donošenja svoje najiščekivanije mjere 1.000 eura za novorođenčad, tehnički ministri se brane da je mjera neodrživa bez Sabora

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić je potvrdila da se odustalo od donošenja uredbe sa zakonskom snagom kojom bi se omogućilo da svako novorođeno dijete dobije tisuću eura zbog toga što bi na snazi mogla biti samo mjesec dana te dodala da je zakon koji bi to regulirao pripremljen kako bi ga u proceduru uputila nova vlada.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ministrica je podsjetila da je za tu mjeru u proračunu osiguran novac, ali da zbog pada Vlade zakon kojim bi se to regulirao nije prošao potrebnu proceduru i nije stupio na snagu.

“Zakonom je bilo previđeno da se taj novac daje za svako novorođeno dijete od 1. rujna i bio je u proceduri, upućen u Vladu, no zbog nastale situacije nije ugledao svjetlo dana. To smo mislili regulirati uredbom, no kako bi ona vrijedila samo mjesec dana, nažalost, onda smo odlučili ipak pričekati izbore i da nova vlada, za koju vjerujemo da će biti naša, onda uputi zakon u proceduru”, kazala je Juretić.

Tim bi zakonom bilo regulirano da pravo na tisuću eura imaju i djeca rođena od 1. rujna, kao što je bilo i najavljivano, dodala je.

Ministrica kaže kako se o donošenju uredbe razmišljao zbog toga što je riječ o mjeri o kojoj se puno govorilo, odnosno da Vlada ne ispadne neozbiljna u smislu „obećali ste, a niste ispunili“.

Stoga su, kaže, razmišljali o njezinom donošenju „pa makar trajalo mjesec dana“.

No, kako se zakon u ovom slučaju može primjenjivati retroaktivno, jer se radi o pravima, odlučili smo se na reguliranje zakonom, objašnjava.

“Da to nije bilo moguće inzistirali bismo na uredbi, pa makar bila na snazi samo mjesec dana. Onda bismo pokušali neki drugi način da ispravimo, uvjetno rečeno, nepravdu za djecu koja bi se rodila u tom vakuumu dok se ne donese novi zakon”, dodala je ministrica.

Samu mjeru ne smatra populističkom, već motivirajućom i znakom dobre volje. “Jer, za nekoga koji će tih tisuću eura potrošiti za društvo s prijateljima kad mu se rodi dijete, naravno da to ništa ne znači. Ali, za nekoga kome će to itekako dobro doći za kupnju opreme za dijete, da ne mora dići kredit ili ići u minus, mislim da je to dobrodošlo”, rekla je ministrica.

Istaknula je da bi bilo žalosno kad bi ostala samo ta mjera te dodala da je pri ministarstvu trebala biti osnovana i uprava za demografiju.

“Naravno da je ova vlada htjela raditi na tome, pri ministarstvu je trebala biti osnovana uprava za demografiju koja bi se bavila demografskom i populacijskom politikom. To bi bila sinergijska politika, koja bi uključivala više ministarstva, i na tome će sigurno sljedeća HDZ-ova vlada raditi”, kazala je Juretić.

Jurlina Alibegović: ‘Ja sam za sustavne, ne populističke mjere’

Unatoč tome što je ova mjera bila okosnica kampanje Domoljubne koalicije, tehnički ministri su danas poručivali kako su oni za ‘sustavne, a ne populističke mjere’.

“Ja sam za sustavne, a ne populističke mjere”, kazala je tehnička ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

“Nema smisla izglasavanje takve mjere jer bez Sabora može trajati samo 30 dana”, istaknuo je tehnički ministar financija Zdravko Marić.

“Izbori su 11. rujna i nije dobro uredbama uređivati nešto što će vrijediti mjesec dana”, dodao je tehnički ministar prometa Davor Butković.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari