KAZNA I U KRKU: Gdje vas sve mogu kazniti ako na ljetovanju niste prikladno odjeveni?

Turisti na odmoru, ošamućeni suncem i vrućinama, često zanemaruju brojna pravila primjerenog ponašanja. Pa tako znaju naljutiti domaće oskudnim odvijevanjem.

Zato su lokalne samouprave odlučile čak i kažnjavati turiste koji gradom hodaju, primjerice, u kupaćim kostimima. Gdje vas mogu kazniti ako niste prikladno odjeveni?

Polugoli turisti u središte Dubrovnika – više ne smiju. Za razgledavanje u kupaćem kostimu ili bez donjeg ili gornjeg dijela odjeće – kazna je 1000 kuna, ili 500 ako se plati odmah.

Prvo će se postaviti znakovi, a zatim će komunalni redari paziti kako je tko odjeven.

Na splitskoj rivi još se bezbrižno mažu kremama. Odluka o primjerenom odjevanju donesena je još u svibnju, ali turisti za to ne znaju.

“To je stvar kulture, ako to ljudi ne vole, treba poštovati. Ja bih hodala gola da mogu”, kazala je Silvija, Njemačka.

Domaćima, čini se, ne smeta sve dok je oku ugodno.

“Ne smetaju me, bolje je gledat mladu žensku nego sa starom spavat”, duhovit je bio Petar iz Splita.

Turisti će pak, opomenu dobiti na ulazu u crkvu ili ugostiteljski objekt.

“Sjednu prošetaju, ovo ono, nije to ništa strašno. On misli da je na plaži, ne zna, onda mu kažeš da se obuće i to je to”, rekao nam je konobar Mislav.

Dok nema tabli upozorenja, neće biti ni kazni.

“Za sada educiramo i opominjemo turiste, postavit ćemo znakove upozorenja i nakon toga ćemo početi s kaznama”, poručio je Goran Kovačević, zamjenik gradončelnika Splita.

Neprimjereno odjeveni turisti kažnjavaju se i na Krku, a jedan svećenik u Vodnjanu godinama vodi bitku s uvođenjem ćudoređa. Tamo su čak pokušali prodavati majice turistima, ali posao je propao.

Razodjevenost na većini mjesta ide na savjest turistima, jer po mnogima je atribute primjereno pokazivati jedino na plaži.
Goran Latković

Foto: dubrovačkidnevnik.rtl.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari