DVA I POL MILIJUNA ZAPISA

Video | Iscurili podaci o milijunima vlasnika automobila u Hrvatskoj! “Sigurnost nam je na niskim granama…”

Riječ je o gotovo dva i pol milijuna zapisa o vozilima, odnosno milijun i 200 tisuća podataka fizičkih osoba, piše Net.hr.

Ako ste vlasnik automobila u Hrvatskoj, vrlo vjerojatno su iscurili vaši osobni podaci. I to ime, prezime, OIB, JMBG, datum rođenja, adresa, registarske oznake i podaci o tehničkom pregledu i auto osiguranju.

Riječ je o gotovo dva i pol milijuna zapisa o vozilima, odnosno milijun i 200 tisuća podataka fizičkih osoba. Incident je otkrio Večernji list, koji ima dokaz da je curenje podataka prijavljeno Sigurnosno obavještajnoj agenciji. SOA je, pak, kontaktirala MUP, Državno odvjetništvo, ali i Agenciju za zaštitu osobnih podataka. Trenutačno se provodi istraga o tome od kuda su iscurili podaci, a prema Agenciji to je moglo biti iz MUP-a, Centra za vozila Hrvatske i Hrvatskog ureda za osiguranje. Ministar unutarnjih poslova to demantira. “Tu ima podataka koje MUP niti prikuplja, niti ih obrađuje”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U RTL-u Danas gostovao je stručnjak za informacijsku znanost, Lucijan Carić.

Trebamo li se zabrinuti jer su podaci svih vozača, dakle svih nas, nekome postali dostupni?

“Da, trebamo se zabrinuti jer to sve spektakularnije i spektakularnije, mi smo imali ogromna curenja iz Agencije za naplatu potraživanja. Ovo sada ako se samo gleda o podacima osoba je znači jedno 6 ili 7 puta veće od najvećeg curenja podataka iz Agencija, tamo je iscurilo mislim podaci oko 250 tisuća građana, a sada imamo podatke o 120 tisuća građana. Ovo je lagano već informacijsko sigurnosna hrvatska katastrofa”.

Kako se to uopće moglo dogoditi, tko je odgovoran?

“Pa ne znam, ja sam ovako iz glave zaključio da se može raditi o Centru za vozila Hrvatske ili o MUP-u. Međutim i jedni i drugi su relativno uvjerljivo to opovrgli zato što tvrde da nemaju taj skup podataka, Ako kažu da nemaju onda je kriv možda netko treći. Jedna od tih institucija je izvor. To treba otkriti Agencija za zaštitu osobnih podataka, a onda MUP i DORH” piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari