Ispovijest medicinske sestre koja je otišla u Irsku: ‘Plaća je triput veća, a posao isti’

Photo: Ilustracija (Marko Jurinec/PIXSELL)

‘Satnica u Irskoj je između 17 do 25 eura ovisno o radnom mjestu i godinama iskustva’, otkriva medicinska sestra koja je otišla iz Hrvatske

43-godišnja Davorka iz Zagreba imala je stalno radno mjesto u Domu zdravlja, da bi prije dvije godine otišla sa suprugom i kćeri u Irsku. Njezin suprug ondje radi isti posao koji je radio i u Hrvatskoj, ali za osjetno veću plaću dok ona kao medicinska sestra sa srednjom školom i 24 godine radnog staža zarađuje nekoliko puta više nego što je zarađivala u Hrvatskoj, donosi Novi list.

“Razlog našeg odlaska je jednostavna činjenica da s relativno prosječnom plaćom, što znači da smo oboje primali po 4.500 kuna mjesečno, osim ako se nismo ubijali s prakovremenima, jednim djetetom, u podstanarstvu, s nešto kredita, jer, nažalost, rijetki su oni koji ih nemaju u Hrvatskoj, na kraju mjeseca nismo nikad bili u plusu, uvijek je nešto falilo. Voziš 15 godina star automobil, nemaš za more… ukratko, svima poznata hrvatska priča”, ispričala je Davorka.

Prema njezinom mišljenju, Irska je bila najbolji izbor, prvenstveno zbog jezika. Tu je i činjenica da u Irskoj radna dozvola nije potrebna, za razliku od Velike Britanije. Ipak, kao medicinska sestra, Davorka je morala prijeći još nekoliko stepenica kako bi u Irskoj počela raditi u struci. Ondje kronično nedostaje medicinskih sestara, a posao se ne razlikuje znatno od posla u Hrvatskoj.

“Plaća mi je još kao njegovateljici bila tri puta veća nego u Hrvatskoj, dok sada kao medicinska sestra zarađujem još bolje. Satnica medicinske sestre je između 17 do 25 eura ovisno o radnom mjestu, godinama iskustva, a u bolnicama bolja nego u domovima za starije. Najveći nam je problem cijena iznajmljivanja stana ili kuće. Što si bliže Dublinu, to je skuplje. Trenutno plaćamo 1.500 eura za dvoetažni dvosobni stan s dvije kupaonice, dvorištem i terasom. Međutim, ostali troškovi manji su nego u Hrvatskoj”, ističe Davorka za Novi list.

Povratak u Hrvatsku ne planira. Medicinska sestra koja se ovdje školovala i radila više od dva desetljeća tako ostaje s trajnom irskom adresom, nažalost po hrvatsko zdravstvo.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari