Ispovijesti medicinskih sestara: ‘Svjedočile smo kiretaži na živo, čemu to mrcvarenje žena?!’

Photo: Ilustracija (Marijan Susenj/PIXSELL)

Jedna tvrdi da u bolnicama ima nasilja te da je kao medicinska sestra doživjela svašta, ali je šutjela o tome zbog straha od poniženja i gubitka posla

Zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić je pred svojim kolegama u Saboru, ali i cijelom hrvatskom javnošću koja je pratila sjednicu, u samo nekoliko rečenica razotkrila horor u hrvatskom zdravstvu koji prolaze žene (OVDJE). O tim teškim i bolnim iskustvima za 24sata progovorile su i neke medicinske sestre koje su, silom posla, prisustvovale obavljanju kiretaža bez anestezije.

“Ne smije nitko doživjeti kiretažu bez ikakve anestezije, riječi utjehe i informacije. Bolnica nije staja. Žene nisu krave. Bilo pacijentice, bilo medicinske sestre”, kazala je jedna medicinska sestra koja je, zbog mogućih problema na poslu u jednoj bolnici, željela ostati anonimna.

Ona tvrdi da u bolnicama ima nasilja te da je kao medicinska sestra doživjela svašta, ali je šutjela o tome zbog straha od poniženja i gubitka posla.

“Zaista ima sestara i liječnika kojima treba zabraniti rad s ljudima. I sama sam svjedočila kiretaži na živo kod jedne pacijentice. Molila sam liječnika da ženi da anesteziju. On je štedio anesteziologa, poslao ga kući i zapeo kiretažu raditi na živo. Vidjela sam da ženu boli, govorila mu da joj da anesteziju, ali on je navaljivao i nije slušao. Na kraju je kiretažu odgodio za drugi dan u općoj anesteziji. I čemu to mrcvarenje žena? Samo da se što prije obavi posao”, ispričala je za 24sata ogorčena medicinska sestra.

Tomu je dodala da su nju i druge medicinske sestre u školama i na fakultetima učili da budu zagovornice prava pacijenata i da na poslu budu pomoćnice pacijentima, a ne liječnicima. U praksi, međutim, nailazila je na velike probleme kada bi liječnicima rekla da pacijentima zbog boli treba opća ili lokalna anestezija.

“Jer, mi sestre nemamo što govoriti liječniku kako da radi. Eto, zato šutimo. Jer strepimo nad svojim radnim mjestima i egzistencijom”, kazala je dodavši da medicinske sestre odustaju od borbe jer ih se zastrašuje, javno sramoti i ponižava pred radnom okolinom.

Usto se pita jesu li ona i njezine kolegice, gledanjem takvog nasilja i nepoduzimanjem i same postale nasilnici.

“Mislim da smo još gore od njih. Jer, uvijek imamo priliku izboriti se za pacijenta i učiniti dobro za njega, ali to ne učinimo. Tu hrabrost pobijedi strah koji je jači. Da, postoji nasilje nad pacijentima, ali i sestrama koje ne mogu, a mogle bi ga spriječiti. Možda bi mi sestre i mogle spriječiti nasilje nad pacijentima i usudile se nešto reći kada ne bi i same trpjele nasilje i radile u strahu. Taj osjećaj da ste mogli pomoći nekome, a niste je… užasan. Sramimo se što smo dio sustava”, rekla je za 24sata medicinska sestra koja je željela ostati anonimna.

Ističe, međutim, kako srećom ima puno više primjera dobre prakse među liječnicima i sestrama.

“Tom nasilju kojem je uzrok u oholosti i bešćutnosti pojedinih liječnika koji bacaju crnu mrlju na sve liječnike i cijelo zdravstvo treba stati na kraj. A vi, pacijenti, morate znati da ne morate trpjeti. Imate pravo na trpjeti bol i imate pravo na informaciju i na riječ utjehe. Mi smo ovdje zbog vas, ne zbog sebe. Danas sutra i mi mijenjamo mjesta s vama i postajemo pacijenti. I želimo se prema vama ponašati onako kako želimo da se ponaša prema nama”, zaključila je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari