Ispunjavate poreznu prijavu? Pogledajte imate li pravo na povrat poreza i na što sve morate paziti

Foto: Ilustracija (Pixsell)

Poreznu prijavu obvezni ste podnijeti do kraja veljače

Ovogodišnjom poreznom prijavom prvi se put aktiviraju neke reformske izmjene koje su na snagu stupile početkom 2018. godine pa se, primjerice, sužava krug osoba za čije uzdržavanje možete koristiti poreznu olakšicu.

Od prošle godine uzdržavani članovi više ne mogu biti unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe, svekri te svekrve, osim ako i službeno niste imenovani njihovim skrbnikom.

Kako piše tportal, poreznu prijavu moraju podnijeti oni koji obavljaju neku vrstu samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali pojedinci koji utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga), pomorci zaposleni kao članovi posade u međunarodnoj plovidbi te oni od kojih Porezna uprava zatraži naknadno plaćanje poreza na dohodak.

Plaćanje dodatnog poreza ako ste prijavili uzdržavanog člana obitelji

Izuzetak su samostalni djelatnici koji obavljaju samostalnu djelatnost u sustavu paušalnog oporezivanja te koji sukladno tome ne trebaju podnositi poreznu prijavu. Poreznu prijavu obvezni ste podnijeti do kraja veljače, a ako to ne učinite do tog roka ili ako su podaci iz podnesene prijave netočni ili nepotpuni, Porezna će vam na temelju podataka kojima raspolaže procijeniti porez na dohodak i obračunati povrat ili nadoplatu, piše tportal.

Poreznu prijavu niste dužni podnijeti ako ste ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaće, mirovine, honorari) ili drugi dohodak koji se ne smatra konačnim (autorski honorar, prihod od rada po ugovoru o djelu). Porezna uprava će u tom slučaju u posebnom postupku te na osnovu evidencija i podataka kojima raspolaže utvrditi godišnji dohodak ostvaren u kalendarskoj godini, kao i razliku za uplatu ili za povrat.

Povrat poreza mogu ostvariti oni koji prošle godine nisu u potpunosti iskoristili osnovni osobni odbitak koji je lani iznosio 3800 kuna mjesečno. Također, dužni možete biti ako ste ste ostvarili honorare koji se oporezuju po stopi od 36 posto, a porez je plaćen po nižoj stopi. Dodatni porez morat ćete platiti i ako ste prijavili uzdržavanog člana, a on je ostvario godišnje prihode iznad dopuštene granice (15.000 kuna).
Vijesti.hr
Davor Puklavec/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views