POPUŠTANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Istarski Stožer optimističan: ”Želimo otvoriti djelatnosti i živjeti po starom-normalnom!”

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Svega devet slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u posljednja 24 sata te stoga u županijskom Stožer civilne zaštite očekuje da bi od 1. veljače moglo doći do popuštanja mjera na području Istarske županije.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 330 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno devet novozaraženih osoba s područja županije. Za četiri osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe ok se kod tri osobe epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to dva iz Njemačke te jedan iz Zagreba” – naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalaze dvije osobe.

Od jučer se oporavilo 18 osoba, trenutno je u Istri 148 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, a pod mjerama samoizolacije su 883 osobe. Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju su 45 osobe, od kojih je osmero u respiracijskom centru.

Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite, na području Istre je prvom dozom cijepljeno više od jedan posto ukupnog stanovništva.

Kozlevac:  U veljači i ožujku trebali bi ući u zelenu zonu

“I dalje bilježimo pozitivne trendove, već peti tjedan nama su brojke u laganom, silaznom padu. Sve nam to daje optimizam da gledamo vedrije na cjelokupnu situaciju, jedino nas zabrinjava situacija u okruženju i ono što se događa u Europi. Stoga moramo biti oprezni jer imamo namjeru već od petka sagledati mjere koje bi se mogli otpustiti u Istri u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite” – rekao je u izjavi za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac

Dodao je kako nema potrebe inzistirati na popuštanju mjera do 31. siječnja jer je tu odluku donijela Vlada i tu, kako je rekao, “nema nikakvog manevra, i nema potrebe inzistirat na neku promjenu”. No, smatra Kozlevac, od 1. veljače istarski Stožer civilne zaštite očekuje da će se uvažiti prijedlog da se neke mjere ipak olakšaju.

“Mi bi u veljači i ožujku trebali ući u zelenu zonu kako bi mogli planirati Uskrs i iduću turističku sezonu te otvoriti djelatnosti i početi živjeti po modelu staro-normalno. Stoga zahvala građanima jer je upravo sinergija građana i sustava omogućila da imamo danas takvu povoljnu epidemiološku situaciju”,  poručio je Dino Kozlevac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari