PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

Istekla vam je osobna, a želite glasati? Evo što napraviti u tom slučaju

Foto: ePodravina.hr

Svaki birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu za zastupnike Sabor identificira se u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice ili vozačke dozvole odnosno bilo koje druge javne isprave s fotografijom birača, piše Danas.hr.

Ususret parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 2024. brojni građani ponekad mogu biti zatečeni dolaskom na biračko mjesto gdje im jednostavno kažu da ne mogu obaviti svoju građansku dužnost. Ako vam se upravo to dogodi na dan izbora morate učiniti sljedeće.

Naime, svaki birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu za zastupnike u Hrvatski sabor identificira se u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice ili vozačke dozvole odnosno bilo koje druge javne isprave sa fotografijom birača pomoću koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača. Važno je dakle istaknuti da se mora raditi o javnoj ispravi i to s fotografijom, objasnili su za Danas.hr iz DIP-a.

Po dolasku na biračko mjesto, birač je dužan biračkom odboru u svrhu identifikacije uručiti osobnu iskaznicu odnosno drugu gore navedenu javnu ispravu, nakon čega birački odbor prvo utvrđuje biračko pravo birača na tom biračkom mjestu, a zatim biraču uručuje glasački listić.

Što ako imate nevažeću osobnu iskaznicu?
Kada birač glasuje na biračkom mjestu pomoću tzv. plave potvrde to se ne odnosi na identifikaciju birača već na utvrđivanje biračkog prava birača na biračkom mjestu. Naime, radi se o situaciji kada je birački odbor već utvrdio identitet birača (pomoću javne isprave kako je prethodno navedeno), ali je prilikom utvrđivanja biračkog prava tog birača uvidom u izvadak iz popisa birača za to biračko mjesto utvrdio da birač nije naveden u izvatku.

U pravilu će se raditi o situaciji kada je biraču istekla osobna iskaznica te stoga nije upisan u izvadak iz popisa birača. Takav birač i dalje ima biračko pravo, ali s obzirom da nije upisan u izvadak, biračko pravo na biračkom mjestu dokazuje tzv. plavom potvrdom, koju biraču izdaje nadležno upravno tijelo (u pravilu obližnji matični ured) na dan provedbe izbora, objasnili su iz DIP-a za Danas.hr.

Nakon što pribavi tzv. plavu potvrdu, birač će se vratiti na biračko mjesto, gdje će ga birački odbor ponovno identificirati na osnovi neke gore navedene javne isprave, utvrditi njegovo biračko pravo na osnovi tzv. plave potvrde te uručiti biraču glasački listić odnosno omogućiti mu glasovanje. Dakle, tzv. plava potvrda ne služi za identifikaciju birača već za utvrđivanje biračkog prava birača na biračkom mjestu, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari