BORBA S KORONAVIRUSOM

Istraživanje nizozemskih znanstvenika: Cjepivo protiv gripe moglo bi smanjiti rizik od zaraze koronavirusom

FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Cjepivo protiv gripe moglo bi potaknuti stvaranje antitijela za borbu protiv infekcije novim koronavirusom.

Zdravstveni stručnjaci u svijetu potiču građane da se cijepe protiv gripe u nadi da izbjegnu dvostruku epidemiju (‘twindemic’) u kojoj bi se ljudi razboljeli istovremeno i od virusa gripe i od Covida-19. Međutim, nova studija ukazala je na to da postoji još važniji razlog za cijepljenje: smanjenje rizika od zaraze novim koronavirusom, javlja Scientific American.

Novoobjavljeno istraživanje još nije recenzirano, ali rezultati ukazuju na to da bi cjepivo protiv gripe moglo poticati stvaranje antitijela u organizmu za borbu protiv infekcije virusom SARS-CoV-2.

Rezultati su u skladu i s nedavno objavljenim istraživanjima koja ukazuju na sličan učinak. Unatoč tome, autori upozoravaju da je studija preliminarna i da su potrebne daljnje analize.

Značajne razlike

Autori istraživanja, imunolog Mihai Netea sa sveučilišta Radboud u Nizozemskoj i njegovi kolege, ‘pročešljali’ su bazu podataka bolnice u kojoj rade kako bi ustanovili koliki se postotak zaposlenika koji su se cijepili protiv gripe u sezoni 2019./2020. zarazio SARS-CoV-2 virusom.

Rezultati su pokazali da su oni koji su se cijepili protiv gripe imali 39 posto manju vjerojatnost da će se zaraziti Covidom-19. Zanimljivo je i da je 2,23 posto necijepljenih zaposlenika bilo pozitivno, a onih koji su cijepljeni protiv gripe, zarazilo se svega 1,33 posto. Rezultate istraživanja autori su objavili na stranici medRxiv.

Ova saznanja ne dokazuju da cjepivo protiv gripe sprječava zarazu Covidom-19. ”Ovo istraživanje je intrigantno, ali nema konačnih dokaza”, rekla je imunobiologinja i patologinja Ellen Foxman sa sveučilišta Yale.

Vijesti.hr

Video dana: