IZNADPROSJEČNO TOPLA JESEN

Zime i prvih jačih zahlađenja nema ni na vidiku; Koliko dugo ćemo uživati u sunčanim jesenskim danima?

Foto: Mateo Levak/Riportal

Pogledom na trenutne prognostičke modele, a naročito na naš WRF Europa lako možemo zaključiti kako će ovo biti vrlo neobičan studeni!

Studeni je prosječno najkišovitiji mjesec u godini kada nerijetko svjedočimo poplavama, nabujalim rijekama, dugotrajnim maglama te prvim obilnim snjegovima u gorju. No ove godine čini se kako od toga ne bude ništa, barem ne u njegovom prvom dijelu, prenosi Istramet.

Prema srednjoročnim prognozama pod utjecajem anticiklone nalazit ćemo se do daljnjega. Njezin položaj s centrom u zapadnoj Rusiji bit će takav da će onemogućavati jače prelijevanje hladnoće prema Sredozemlju, no isto tako i blokirati divljanje te dominaciju ciklona na Atlantiku.

Foto: Istramet

Meteorološka “pat pozicija”, rekli bi znalci koja može potrajati (uz kraće prekide!) tjednima.

U takvoj situaciji očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz malu naoblaku. Puhat će većinom slab do umjeren sjeverozapadnjak i bura. Jutra će biti svježa uz mjestimičan slab mraz, dok će danju temperature zraka porasti do 20 °C, a uz more ponegdje i blizu 25 °C.

Pošto se temperatura mora kreće od 16 na Kvarneru do 21 °C u Dalmaciji, za dio kupača sezona kupanja svakako nije završena, javlja Istramet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari