PROMOCIJA PLUS ZA RTL

ISTRAŽIVANJE: Podržavaju li građani referendum o COVID potvrdama, što misle od mjerama a što o obveznom cijepljenju

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi ekskluzivno istraživanje provedeno od 1. do 3. prosinca na uzorku od 1300 ispitanika o temi referenduma o COVID potvrdama, donošenju odluka u Hrvatskoj, ali i žele li građani da cjepivo bude obvezno.

Nema dvojbe – građani nisu za referendum.

Tako se izjasnilo više od polovice ispitanika – točnije njih 56 posto36 posto je onih koji podržavaju ovakav oblik izjašnjavanja birača u epidemiji. Odluku još nije donijelo ili se ne želi izjasniti 8 posto ispitanika.

Očekivano, najveću podršku referendumu – na kojem se građane pita o većoj ulozi Sabora – daju Mostovi birači (73.4 posto). Ipak, jedna petina Mostovaca je protiv (23.2 posto).

Više u VIDEOPRILOGU:

U podršci ih prate glasači Domovinskog pokreta (56.7 posto za referendum), a zanimljivo vladajući HDZ i ljevica oko ovog su pitanja na istoj strani – većina je protiv izlaska na referendum (HDZ 77.1 posto protiv, SDP 66.6 posto protiv, a Možemo 62.6 posto protiv referenduma).

Da živimo potpuno drukčije, da su nam ograničene slobode – neupitno je, ali građani – kojima je ponuđeno više opcija na pitanje tko bi trebao odlučivati o ograničavanju njihovih prava – tu su jako podijeljeni. Gotovo 35 posto tu odluku prepušta Saboru. Podjednak je broj onih koji žele da Stožer i dalje ima zadnju riječ (27.9 posto) – kao i onih koji bi na referendum (28.3 posto). Devet posto ne zna ili ne želi se izjasniti.

Bez obzira što o njima mislili, bez njih se već dva mjeseca ne može na posao u zdravstvu i socijali, a prije gotovo tri tjedna njihova se primjena proširila. I tu vladajući imaju potporu građana jer COVID potvrde za posao podupire 59 posto ispitanika, dok ih gotovo 33 posto smatra da ih odmah treba povući iz upotrebe.

Iako brojke sada popuštaju i nove mjere Stožer ne planira – gotovo 48 posto građana nije za novi lockdown, a nešto manji broj jest – 44 posto. Od njih – zatvaranje za sve građane i cijepljene i necijepljene podupire 29 posto ispitanika, a više od 14 posto smatra da se treba odnositi samo na necijepljene.

Kad se sublimiraju podaci za i protiv – mala prevaga pada na protivljenje novom zatvaranju.

Austrija i Njemačka ga najavljuju, hrvatska Vlada za sada smatra da za njim nema potrebe – a što kažete vi na obvezno cijepljenje?

Čvrsto NE je reklo nešto više od 48 posto ispitanika. Tek 5 postotnih poena manje izjasnilo se za obvezno cijepljenje (43 posto ispitanika), a treba napomenuti da je tu gotovo 9 posto neodlučnih.

Od svega – građani su u najvećem broju protiv cijepljenja djece od 5 do 12 godina. Njih 63,3 posto to smatra nepotrebnim, ZA je svega 15 i pol posto ispitanika, a da se gotovo 21 posto ispitanika ne može odlučiti – govori zapravo da petina građana još uvijek ima puno nepoznanica o cijepljenju svoje djece.

Bez obzira što odlučili, od sljedećeg tjedna cjepivo za najmlađe stiže i u Hrvatsku.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na 1300 ispitanika od 1. do 3. prosinca 2021. godine, uz standardnu grešku uzorka: ±2,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari