SULUDO

Video | Alen je htio biti odgovoran i, premda je cijepljen, testirati se. A onda su ga priveli i kaznili…

Problem je nastao jer je kao zadnji dan njegove izolacije naveden 10.dan od nalaza PCR testa, a ne simptoma

Donosimo priču o Zagrepčaninu koji je odlučio biti odgovoran i testirati se iako je dva puta cijepljen, kako bi bio uz suprugu na porođaju.

Svoju je odgovornost platio privođenjem, a prijeti mu i kazna od 9 tisuća kuna, pišu RTL Vijesti.

Iako je vjerovao da je nakon cijepljenja zaštićen, čim je osjetio laganu glavobolju testirao se kućnim testom. Nalaz: pozitivan. Zove liječnika, odrađuje PCR i na sreću, koronu prolazi bez većih posljedica. Dva dana nakon zadnjeg dana izolacije koju mu je odredio liječnik odlazi u MUP po novu osobnu iskaznicu.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Dajem potvrdu da sam cijepljen dva puta i dajem osobnu, skeniraju potvrdu, skeniraju moju osobnu i kažu da sam slobodan, da mogu ući. Nakon 20 minuta prilazi mi policijski službenik i kaže da moram poći s njima”, kaže Alen Begić.

Tada saznaje da je službeno još uvijek u izolaciji. U nevjerici zove liječnika i pali zvučnik na telefonu.

“Kad su čuli medicinsku sestru tad su shvatili da ja uopće nemam pojma o čemu se radi, da sam stvarno krivo upućen”, kaže Alen.

Policajci su, kaže, bio vrlo susretljivi, razumiju u čemu je problem. No ipak govore mu kolika mu kazna prijeti.

“8500 kuna je kazna, 500 kuna vam je tih nekakvih troškova ili kao ne želim platiti tu kaznu onda moram ići na Županijski sud”, kaže Alen.

Problem je nastao jer je kao zadnji dan njegove izolacije naveden 10.dan od nalaza PCR testa, a ne simptoma.

“Izolacija se određuje prema datumu obolijevanja ako je osoba razvila simptome, ako je bolesna, a ako je asimptomatska tada se kao referentni datum uzima datum pozitivnog nalaza”, kaže epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović.

Upravo tako bilo je u Alenovom slučaju

No, čini se, sustav povlači deseti dan od PCR-a. Zato je pisao i ministarstvu.

“Oni nemaju ovlaštenje jer je Stožer glavni i oni su sad taj moj upit proslijedili Stožeru civilne zaštite”, priča Alen.

Međutim Stožer je nama danas kaže da je za to zadužena policija.

“To se ne zna tko je zadužen. Ja koga god zovem, nitko nema nikakve ovlasti. Znači, nitko ne zna tko je za to nadležan”, kaže Alena.

“Nije određeno tko će točno odrediti izolaciju. Najčešće je to, ako nema puno oboljelih koliko smo imali prošlih tjedana, bude epidemiolog”, kaže epidemiologinja Petrović.

Alen kaže kako ga epidemiolog tijekom bolesti nije kontaktirao: “Niti mailom, niti mobitelom niti ničim. Nitko. Niti doktor opće prakse, nitko me nije kontaktirao ništa.”

I tako je odgovoran čovjek ni kriv ni dužan postao širitelj bolesti koju nema.

“Znam jednu stvar: da više samoinicijativno, nikada, neću ići raditi PCR. Ja ne”, zaključuje Alen.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari