SVI SU GA HTJELI

Video | Istrijan Dino ‘potukao’ 50 tisuća maturanata! Iz zaseoka kod Labina seli preko bare – i to do Bostona i Harvarda

‘To je isto jedan od razloga zašto sam gledao da idem studirati negdje drugdje jer hrvatski sistem obrazovanja zahtjeva od nas da u četvrtom razredu znamo što želimo studirati i raditi cijeli život’, kaže Dino

U konkurenciji od 50 tisuća prijavljenih, Istranin Dino Peruško iz malog zaseoka kod Labina, primljen je na Harvard. Maturant Pazinskog kolegija prošao je dugotrajan proces prijave i za tri mjeseca seli u Boston, piše Danas.hr.

Piše poeziju, svira harmoniku, glumi. Odlazi na natjecanja iz hrvatskog, matematike, fizike i kemije i osvaja nagrade. Slaže suhozide. Ilustrirao je slikovnicu i još štošta. Njegovim interesima nema kraja.

“Oduvijek mi je bilo jako teško izabrati jednu stvar. To je isto jedan od razloga zašto sam gledao da idem studirati negdje drugdje jer hrvatski sistem obrazovanja zahtjeva od nas da u četvrtom razredu znamo što želimo studirati i raditi cijeli život”, kaže Dino.

Ameriku je već posjetio. Tamo je na razmjeni završio treći razred srednje škole.

“Uzbuđen sam! Početna reakcija je bila šok i nevjerica. Malo mi još treba vremena da si stavim u glavu da ću sljedeće četiri godine više vremena provesti na drugoj strani bare nego ovdje u Hrvatskoj”, šali se Dino.

Nije ni otišao, a prijatelji su već isplanirali posjet Americi. Ponosni su i slave njegov uspjeh.

“Sjećam se prvog jutra kada me zvao da je upao na sve prestižne fakultete uključujući i Harvard koji je upisao i svi smo bili naravno jako sretni i ja sam bila uvjerena da ćemo biti na televiziji”, veselo je rekla Marta Šipuljak, maturantica Pazinskog kolegija, a njegov prijatelj Matija Gec dodaje:

“Manje nismo ni očekivali. Zapravo svi smo imali neku ideju od prvog, drugog razreda da on to može jer je od početka pokazivao velik um.”

Darovitost pokazuje od samog početka školovanja, pa je ovaj njegov uspjeh, kažu profesori, samo točka na “i”. Profesorica hrvatskog jezika Orijana Paus kaže:

“Dino je iznimna osoba. Pravi renesansni čovjek, od plesa do suhozida od matematike, fizike, kemije do hrvatskog jezika – sve ga zanima”.

Maksimilijan Ferlin, v.d. ravnatelja Pazinskog kolegija kaže kako je riječ o dobrom dečku koji je privržen obitelji i vjeri. Posvećen onome što radi.

“I to sve radi s nekom lakoćom, to bi ja nekako podcrtao”, dodao je.

Proces prijave trajao je puna tri mjeseca. Dino je pisao eseje, obavljao intervjue, polagao poznavanje jezika i američku maturu. Brojale su se njegove aktivnosti i nagrade. Trebao je i pisma preporuke.

“Otvorim i Harvard i vidim konfete i nisam, stvarno nisam vjerovao! Nisam mogao tu noć zaspati do 4 ujutro od šoka i onda sam išao probudit mamu ‘ej mama upao sam tu i tu'”, govori Dino u jednom dahu.

Skroman i velikog osmjeha, bistrog uma. Ne voli pitanja gdje se vidi za pet ili deset godina. Svakako s diplomom koja otvara sva vrata, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari