Ivan Vrdoljak: HNS ima plan i smjer – Ni lijevo ni desno, samo naprijed

Predrag Štromar za 2019. godinu najavio je ambiciozan projekt energetske obnove obiteljskih kuća, a Blaženka Divjak, nakon pohvale Europske komisije, za iduću je godinu najavila ulazak reforme u sve škole

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na konferenciji za medije uoči 3. sjednice Središnjeg odbora HNS-a istaknuo je kako je HNS u nešto više od godinu dana u Vladi napravio važne pomake u svojim resorima, pomake koje je Hrvatska čekala desetljećima, poput ulaska reforme u škole ili rješavanja problema zaštićenih najmoprimaca te naglasio da HNS ima plan za naredne dvije godine.

„HNS ima plan za naredne dvije godine, ali isto tako ima i smjer: naš smjer je ni lijevo, ni desno, nego samo naprijed. Istina je da ima stranaka i političara koji će za sebe isto reći da nisu ni lijevo ni desno, no ono što je problem jest da mnogi od njih vuku zemlju nazad. HNS želi biti snaga koja vuče naprijed i snaga koja jamči jednu civiliziranu, naprednu, proeuropsku, modernu politiku. Ministri Divjak i Štromar u projektima koje najavljuju za naredne dvije godine imaju potpunu podršku HNS-a“, rekao je Vrdoljak.

Ocijenio je da je HNS zaštitom brojnih vrijednosti, kao u slučaju Istanbulske konvencije, osigurao da Hrvatska ne skrene radikalno desno ili padne u klopku populista opasnih namjera.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar naglasio je kako cilj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nije hrvatskim građanima osigurati stanove – već domove. Naime, kroz projekte poticane stanogradnje i subvencioniranih stambenih kredita za mlade, samo u proteklih 16 mjeseci osigurani su domovi po povoljnijim uvjetima za nešto više od pet tisuća obitelji, što je grad veličine Koprivnice ili Solina. Ono što je najvažnije, sve te mlade obitelji ostat će u Hrvatskoj.

„Nastavljamo još jačim tempom i u 2019. godini pa već sada mogu najaviti početak izgradnje novih tisuću stanova u okviru POS programa, novih šest tisuća subvencioniranih stambenih kredita za mlade u iduće dvije godine i dodatnih dvije milijarde kuna za energetsku obnovu javnih zgrada. S posebnim zadovoljstvom u idućoj godini mogu najaviti realizaciju ambicioznog projekta kojeg naši građani posebno iščekuju – energetsku obnovu obiteljskih kuća, gdje računamo da bi i do nekoliko tisuća hrvatskih građana uz pomoć države i EU fondova moglo obnoviti svoje kuće i značajno povećati kvalitetu života u njima“, rekao je Štromar.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je jednu od najvećih i najznačajnijih reformi, onu obrazovnu, istaknuto je na konferenciji za medije.

„Iznimno pozitivno izvješće Europske komisije poruka je svim kočničarima promjena da reforma obrazovanja nema alternativu i od nje nećemo odstupiti ni milimetra“, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U 2019. godini počinje frontalna provedba obrazovne reforme u svim školama, a za to će do iduće jeseni biti educirano više od 30 000 učitelja i profesora. Osim toga, povećano je izdvajanje iz proračuna za nagrađivanje prema rezultatima, čemu svjedoči i usvajanje Pravilnika o nagrađivanju za učitelje te Programski ugovori za visoko obrazovanje.

„U idućoj godini počinjemo s izgradnjom 25 Regionalnih centara kompetentnosti vrijednih gotovo milijardu kuna, a ulazimo i u CERN i druga međunarodna udruženja koja nam omogućuju razvoj i međunarodne usporedbe“, rekla je Divjak.

Predsjednik Središnjeg odbora Tomislav Stojak najavio je kako će ministar graditeljstva i prostornog uređenja Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Divjak članovima Središnjeg odbora HNS-a prezentirati do sada učinjeno u svojim resorima i predstaviti planove za sljedeće dvije godine.

„Kao dio Vlade RH osjećamo veliku odgovornost za budućnost Hrvatske i sva naša nastojanja su usmjerena isključivo prema tome da građani Hrvatske bolje žive. Nadamo se da će i ostali ministri i njihovi resori moći pratiti ritam naših ministara“, rekao je Stojak.

Na 3. sjednici Središnjeg odbora dodjeljuju se i nagrade „Krešimir Džeba“ za iznimne zasluge u dugogodišnjem stranačkom radu te osobit doprinos razvoju HNS-a Jozi Škegri i Mirku Bistroviću, dugogodišnjim članovima stranke koji su svojim radom i zalaganjem stvarali i gradili županijske organizacije HNS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari