DOGAĐA SE...

Iz HZJZ-a otkrili koliko se Hrvata zarazilo nakon dvije doze cjepiva; Neki su završili i u bolnici…

Foto: M.L.

Da je moguće zaraziti se koronavirusom i nakon cijepljenje, pokazuje i slučaj Borisa Miloševića koji je drugu dozu Pfizerova cjepiva primio u veljači, a u subotu je na Facebooku otkrio da je pozitivan na koronavirus.

Dodao je da mu je temperatura brzo prošla, da sad osjeća samo blagi umor i da se nada da će ga cjepivo i dalje zaštititi od težih simptoma Covida-19.

U Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 58 takvih slučajeva zaraza unatoč dvije doze cjepiva, a epidemiolozi to računaju kao neuspjeh cijepljenja, piše N1. Na Pfizer se odnosi 57 neuspjeha, jedan na Modernu. Srećom, većina zaraženih su bili asimptomatski. Neki su imali blage kliničke slike, a samo nekoliko ponovno zaraženih bili su hospitalizirani, piše Net.hr

Sanja Kurelić Filipović iz HZJZ-a objasnila je da imaju više zabilježenih slučajeva s Pfizerovim cjepivom jer je u Hrvatskoj ranije počelo cijepljenje tim cjepivom.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da cjepivo nema alternativu, ali da se u rijetkim slučajevima događa da oboli netko tko je cijepljen. “Iznimno se rijetko događa da netko tko je cijepljen može oboljeti, ali znamo da se može dogoditi, i gospodin Capak je o tome pričao. Međutim, u takvim se slučajevima ipak očekuje blaga klinička slika, bez potrebe za hospitalizacijom, komplikacijom i teškim oblicima”, rekao je ministar zdravstva za N1.

Kada su u pitanju novi sojevi, Kurelić Filipović kaže da se za sada ipak vjeruje da je učinkovitost dobra u smislu sprečavanja svih sojeva. “Još uvijek je u fazi istraživanja, nekih naznaka da je na južnoafričku i brazilsku varijantu nešto manja učinkovitost, međutim, u ovom slučaju ne možemo govoriti da se kod tih ljudi to dogodilo zato što se ukazao neki drugi soj”, kazala je.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari