STOJI U PRIOPĆENJU

Iz liječničke komore upozoravaju građane koji kupuju tablete joda: ‘Uzimanje na svoju ruku je opasno!’

Iz liječničke komore upozoravaju građane koji kupuju tablete joda: ‘Uzimanje na svoju ruku je opasno!’

Hrvatska liječnička komora tako upozorava građane da se ove tablete mogu uzeti isključivo na liječnički recept te da je vrlo opasno da građani na svoju ruku uzimaju i doziraju

Nakon što su zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem i Hrvati pohrlili u ljekarne diljem zemlje, oglasila se Hrvatska liječnička komora.

Naime, u Hrvatskoj je zabilježena povećana potražnja za kupnjom tableta kalijevog jodida, pišu RTL Vijesti.

Hrvatska liječnička komora tako upozorava građane da se ove tablete mogu uzeti isključivo na liječnički recept te da je vrlo opasno da građani na svoju ruku uzimaju i doziraju. Naglašavaju da tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave.

VIDEO DANA:

Važno je znati da se kalijev jodid daje stanovništvu od 15 ili 20 kilometara od incidenta, a tablete se prvobitno davaju djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina.

U nastavku možete pročitati cijelo priopćenje Hrvatske liječničke komore:

Zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, u Hrvatskoj je zabilježena povećana potražnja za kupnjom tableta kalijevog jodida.

Hrvatska liječnička komora upozorava hrvatske građane da se ove tablete izdaju isključivo na liječnički recept, da je opasno da ih građani sami sebi daju i doziraju te da trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem. Naime, tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo. Liječnička komora mora istaknuti da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače – hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije.

Prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta, kalijev jodid se daje stanovništvu u krugu od 15 ili 20 km od samog incidenta i to u vrlo visokim jednokratnim dozama. Ove tablete tada, zasićujući štitnjaču jodom, time sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju. Tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta, jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače. Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima.

Glede dodataka prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, Komora naglašava da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views