'GRAĐANI IMAJU PRAVO KRITIZIRATI'

Sud oslobodio muškarce koji su pisali da Plenkovića treba gađati ‘trulim jajima’

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Muškarci su na Facebooku pisali da Andreja Plenkovića treba ‘gađati trulim jajima’ na skupu povodom obilježavanja obljetnice Akcije Maslenica

Sud je oslobodio muškarce koji su vrijeđali premijera Andreja Plenkovića na Facebooku.

Mladen Ćustić (72) je priveden jer je pozvao na gađanje premijera trulim jajima, a Hrvoje Vrkić (49) jer ga je pitao zašto nije u Ukrajini sa Zvonimirom Frkom Petešićem. Obojica su premijeru uputila i pogrdne nadimke, zbog čega su privedeni u Policijsku upravu zadarsku. Incident na društvenim mrežama dogodio se povodom obilježavanja obljetnice Akcije Maslenica, kada je premijer trebao doći u zadarsku županiju. Međutim, sud je oslobodio Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića.

Sud je iznio objašnjenje

Cijeli slučaj na Twitteru komentirao je i glasnogovornik zadarskog suda Zoran Pehar. “Svaki građanin ima pravo kritizirati predstavnike vlasti, mogu i vrijeđati”, pojasnio je.

“Sud smatra da se u konkretnim slučajevima radi o tzv. vrijednosnim sudovima te da okrivljenici izražavaju nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića, a što je vidljivo iz formulacija koje su upotrijebili, nazivajući ga pavijanom, narcisoidnim jadnikom i izjavljujući da ga treba dočekati pokvarenim jajima”, stoji u objašnjenju odluke suda, prenosi N1.

“Sud zaključuje da učestalom svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost”, dodaje se.

“Prema recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, kojima se priklanja i ovaj sud, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima. Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ako time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge”, stoji u objašnjenju.

‘Hrvatski građani ne smiju šutjeti’

Podsjetimo, zastupnica Karolina Vidović Krišto nakon uhićenja ovog dvojca objavila je priopćenje u kojem je pisalo: “Policijsko postupanje protiv 72-godišnjeg gospodina Mladena Ćustića iz Zadra i protiv 49-godišnjeg Hrvoja Vrkića iz Zadra jest sramotno iživljavanje korumpiranih, odnarođenih, vladajućih struktura, te nedvojbeni protudemokratski čin. Hrvatska je suočena s rijetko viđenom bahatošću vladajućih struktura koje otvoreno krše zakone, protupravno se bogate, korumpiraju medije te protuustavno upravljaju pravosuđem”, započela je tada.

“Svaki destruktivni sustav, kada uđe u fazu samodopadnosti i dekadencije, poseže za represijom. Ovo što je sustav napravio u Zadru, jest obična represija, kojom pokušavaju zaplašiti hrvatske građane da na otvorenu korupciju i uništavanje Hrvatske Države trebaju šutjeti. Ne! Hrvatski građani ne smiju šutjeti i moraju se suprotstaviti vladi koja otvoreno prkosi europskim vrijednostima i hrvatskom Ustavu, koja štiti korupciju, besramno se bogati, blokira obnovu hrvatske Banovine i Grada Zagreba, a trule rajčice i trula jaja su legitimno sredstvo u borbi protiv takvih pojavnosti”, napisala je, između ostalog, Vidović Krišto, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari