IZA SABORSKIH KULISA: Kakvi radni uvjeti čekaju 76 zastupnika?

Uoči prve radne sjednice Sabora bivši zastupnici iseljavaju iz ureda, a novi još čekaju da im se dodjele sobe za njihove klubove. Zavirili smo iza saborskih kulisa kako bismo doznali kakvi radni uvjeti čekaju 76 zastupnika koji su prvi put izabrani u Sabor

Najveći klub u novom sazivu Sabora ima – HDZ. Zastupnik Ivan Šuker uveo nas je u sobu šefa kluba Tomislava Karamarka gdje se održavaju i sastanci užeg članstva.

“Kad se dogovaramo oko strategija rada, rasporeda točaka, kad manji broj zastupnika, a inače u vijećnicu jer ne mogu stati u niti jednu drugu prostoriju nego u vijećnicu”, rekao je Šuker.

HDZ-ov klub ima pet soba. Nije dovoljno za sve zastupnike – ali se ne žale.

“Uvjeti su dobri. Morate biti zadovoljni s onim što imate, mi smo se već naviknuli na to, bitno da mi možemo odraditi svoj dio”, prokomentirao je Šuker.

Nekoliko godina stara prijenosna računala i dalje su u funkciji, ali za svaki slučaj – poštu i dalje dobivaju u starim sandučićima.

Da se radi o demokršćanskoj stranci – vidi se na prvi pogled, a čuvaju se i uspomene prvog predsjednika Franje Tuđmana.

U klubu HNS-a dočekuje nas tajnik Stanko Borić. Skroman, narančast i jednostavan prostor s tri manje sobe. Prošle četiri godine HNS-u je ovdje, kaže tajnik, bilo vrlo ugodno.

A u SDP-u šarenija i sasvim drukčija ikonografija. Tu su Karl Marx, Che Guevara i Peđa Grbin u satiričkim Čavoglavama.

Premda imaju još prostorija, članovi kluba SDP-a najviše vremena provode za ovim stolom.

Velike stranke znaju svoje mjesto – no što je s malima?

Ključno pitanje saborskoj administraciji je – gdje će se smjestiti novih 15 novih zastupnika Mosta? Neki članovi su se navodno već požalili na manjak prostora i stare kompjutore.

“Žao mi je to zapravo nije istina i ne znam odakle takve informacije. Mi smo tek došli, još nemamo svoje prostorije oni će biti tek sljedeći tjedan. Zasad radimo u prostorijama Mosta i pripremamo se svak kod svoje kuće”, rekla je Ines Strenja Linić, zastupnica Mosta.

Osim radnog mjesta Mosta – na kraju sljedećeg tjedna trebali bi znati i tko će uz mandatara Tima Oreškovića sjediti u vrućim ministarskim foteljama.

Marina Barukčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari