SPOMEN-OBILJEŽJE

Izaslanstvo Vlade RH odalo počast žrtvama u Jasenovcu: ”Obilježja ustaškog režima treba strogo sankcionirati!”

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem položilo je vijenac na spomen-obilježju u Jasenovcu. 

Izaslanstvo Sabora na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem položilo je vijence na spomen-obilježju, pišu Vijesti.hr

“Ovo je četvrta godina kako kao predsjednik Sabora dolazim u Jasenovac kako bi se poklonio žrtvama koji su ubijeni zbog svoje vjere, nacionalnosti i vrijednosti koje su zagovorali. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlađe generacije na to. Ovdje sam kako bih se poklonio žrvama i osudio takve zločine “, rekao je Jandroković.

“Treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da postoje ljudi koji su uvijek spremni činiti ovakve grozne stvari. Naša je zadaća upozoravati da sloboda, demokracija trebaju svoje čuvare, da uvijek moramo voditi računa o tome da i mir i ljudska prava i manjiska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države”, naglasio je, dodavši da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati.

“Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Stav radne skupine koji je naglasio tu razliku i oštru osudu ustaškog režima, ali i mogućnost da se na komemoracija stradalima pod znakom HOS-a omogući taj simbol, i da se to zakonski uredi”, rekao je.

“Pod crvenom zvijezdom počinjeni su također strašni zločini. Moramo jasno razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima, što je nasljeđe Domovinskog rata i pravno urediti znakovlje komunističkog režima. Oni koji prosuđuju moraju biti objektivni i imati razumijevanja za žrtve koje su postojale sa svih strana. Do sad se nisu, godinama, našla adekvatna zakonska riješenja”, poručio je Jandroković.

Plenković je pak rekao: “Došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz Jasenovca. Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata, antifašista, demokrata, rekao je Plenković, dodavši da je važno je da nove, mlade generacije osvijeste ove činjenice i da sve generacije prvo nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i diljem Europe i da postoji jasna osuda tih zločina.

“Mi smo ovdje i ove godine kao i svake godine tijekom i prvog mandata, a dolazit ćemo i kasnije. S pijetetom i svješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ponove”, rekao je Plenković.  Što se tiče zabrane ustaškog obilježja rekao je da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse.

“Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovca, tko razumije što ti znakovi znače za Židove, pripadnike Roma, antifašista, razumiju da to nisu obilježja koja treba koristiti”, rekao je Plenković dodavši da je stav Vlade jasan kad je u pitanju nekorištenje takvih simbola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari