STJENICE HARAJU EUROPOM

Video | Izazvale paniku: Bube od 5 milimetara haraju Europom. Skrivaju se u krevetu, jastučnici, najčešće dolaze s turistima

Velika je svega 5 milimetara, a izazvala je paniku u najvećoj zemlji Europske Unije. Već danima svi pričaju o najezdi stjenica u Francuskoj. Društvenim mrežama kruže snimke buba u gradskom prijevozu. Ali bube su se, izgleda, zasitile Pariza, pa su otputovale u druge zemlje. One najčešće putuju s turistima. Donosimo kako ih prepoznati i kako ih se riješiti

Šetnja Champs-Élyséesom i Oxford Streetom više neće biti ista jer su europski gradovi puni stjenica.

Krvopije napadaju velike turističke destinacije

U Francuskoj su ih pronašli u školama, vlakovima, bolnicama, kinima i aerodromima, a postale su i tema u Narodnoj skupštini, donosi RTL Danas.hr.

“Zbog njih se milijuni naših zaraženih građana muče. Uzrokuju im gubitak sna, izazivaju paranoju i društveno ih izoliraju. Stjenice su nacionalni javnozdravstveni problem, ali vi niste učinili ništa”, upozorila je Mathilde Panot, zastupnica u francuskoj Narodnoj skupštini.

No nisu stjenice samo u Parizu. Stigle su i do londonske podzemne željeznice. O njima je govorio i gradonačelnik Londona, a uočeni je i veliki broj u obližnjem gradu Lutonu.

“Ovo je jako loše. Ima ih stotine. Možete vidjeti i male stjenice, unutra su. Doslovno ih ima više od sto”, kazao je deratizator Tyrell Willis.

No, kako to obično ide, jednima muka, društvenim mrežama je zabava.

Unatoč zabavi, ipak daju i neke korisne savjete. Primjerice kako ih prepoznati i kako se od njih obraniti.

Smetaju im niske i visoke temperature, pa je plahte dobro oprati na 90 stupnjeva ili ih pak staviti u zamrzivač. U težim slučajevima treba zvati deratizatore koji stan saniraju u nekoliko navrata, ovisno o životnom ciklusu stjenica.

“Mogu biti na krevetu. Mogu biti u madracu, ispod madraca, u jastučnici, mogu biti u okviru slike, svugdje u blizini kreveta. I mogu biti u radijatoru” objasnila je Đurđica Sejdić, vlasnica servisa za čišćenje.

Stjenice se mogu naći i u podovima, električnim vodovima, zavjesama, parketu, tepisima pa i u svakoj pukotini u zidu.

“Najbolje je da usisavate najmanje jednom tjedno, čišćenje. Kada se vraćate s putovanja obvezno odmah raspakirati kofere i to sve oprati i osušiti u sušilici”, savjetovala nas je Sejdić.

Stjenice su aktivne dok spavamo. To su mali insekti veličine oko 5 milimetara, imaju 6 nogu i žute su, crvene ili smeđe boje. Hrane se ljudskom krvlju, a bez nje mogu preživjeti do 5 mjeseci. Razlog zašto se stjenice ovako šire po europskim gradovima jest otpornost na pesticide koji su u Europi slabiji zbog novih regulativa.

“Vi njih prenosite iz aviona, vlaka, autobusa, kruzera. I jako su puno rasprostranjeni i najčešće ih turisti dostavljaju. I najčešće ih ima u apartmanima za iznajmljivanje soba, a kasnije ih donesete sebi u stan”, objasnila nam je Elma Smajić, sanitarna inženjerka.

Da, one su posvuda – tako i u Hrvatskoj. Mahom u centrima grada, gdje ima puno apartmana, hostela i hotela, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari