IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Vlada osniva stožer za koordinaciju aktivnosti, izbjeglice i dalje pristižu u Tovarnik

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, Vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku.

Slovenija je pooštrila nadzor granice s Madžarskom, te o tome obavijestila Europsku uniju, rekao je u srijedu popodne za Slovensku televiziju premijer Miro Cerar u Lendavi, pri završetku dvodnenvog posjeta regiji Prekmurje, u kojoj je zadnjih dana zabilježen manji broj ilegalnih prelazaka granice iz susjedne Madžarske koje ta zemlja nije htjela primiti natrag temeljem bilateralnog ugovora o readmisiji osoba koje prijeđu granicu nelegalno.

Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je poslijepodne Policijsku postaju Tovarnik u koju od ranoga jutra granična policija dovozi izbjeglice koje zatekne s hrvatske strane granice sa Srbijom i izvijestio novinare da su zdravstveni djelatnici obavili već 30-ak lakših medicinskih intervencija, a da je jedna trudnica u 12. tjednu trudnoće prevezena je u bolnicu.

– Od jutra do poslijepodnevnih sati Hrvatski crveni križ (HCK) podijelio je izbjeglicama značajne količine hrane i higijenskih potrepština, a u srijedu je u podjeli sudjelovalo 70-ak volontera Crvenoga križa, doznaje se od glasnogovornice Katarine Zorić.

Izbjeglice i dalje gotovo svakog trenutka pristižu u Tovarnik, gdje se provode prve sigurnosne mjere i prihvat migranata, odakle ih se upućuje prema Ježevu, gdje je prvi autobus stigao nešto prije 16 sati.

Liječnik u zdravstvenoj ambulanti u Tovarniku dr. Shoukry Nizar, Sirijac iz grada Alepa koji je oženjen Hrvaticom i smatra se Hrvatom, stavio se na raspolaganje hrvatskoj policiji kao tumač u razgovoru s izbjeglicama koje stižu u Hrvatsku.

Prve izbjeglice, od onih koji su u srijedu novom rutom za Europu umjesto u Mađarsku počeli iz Srbije ulaziti u Hrvatsku, u Sloveniji se očekuju “kroz dan ili dva”, javljaju slovenski mediji koji se pozivaju na neimenovane izvore u policiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari