IZBJEGLIČKA KRIZA Glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenog križa pohvalio napore Vlade

Oko 2.500 migranata koje su smještene u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu u ponedjeljak je obišao glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Elhadj As Sy, koji je pohvalio napore hrvatske Vlade i Hrvatskog Crvenog križa te drugih organizacija na prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

Do 12 sati u Hrvatsku je ušlo oko 29.910 migranata, priopćili su u ponedjeljak iz MUP-a, izvijestivši i da se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi oko 2.450 migranata, dok ih je oko 500 izašlo i prevoze se prema graničnim prijelazima.

Gotovo 7.000 izbjeglica i migranata ušlo je ovog vikenda u Bavarsku iz Austrije, što je tri puta manje otkad su uvedene kontrole na granici 13. rujna, prema podacima savezne policije.
Europska agencija za nadzor granica Frontex dobit će iduće godine 54 posto veći proračun u sklopu novog paketa inicijativa Europske komisije za suzbijanje izbjegličke krize u Europi, prenose europski mediji.

Istočne članice EU-a čvrsto su pri odluci da odbiju fiksne kvote za primanje izbjeglica koje stižu u Europu, rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka u ponedjeljak u Pragu.
Mađarska ne želi sudjelovati u mehanizmu za raspodjelu 120.000 izbjeglica i stoga zemlje članice razgovaraju o različitim modelima za raspodjelu 54.000 izbjeglica koji su trebali biti preseljeni iz te zemlje, doznaje se u ponedjeljak od luksemburškog predsjedništva.

Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli” od premijera Zorana Milanovića traži da Hrvatska na predstojećem izvanrednom summitu EU o izbjegličkoj krizi u Bruxellesu preuzme političku inicijativu i založi se za iznalaženje održivih i primjerenih rješenja izbjegličke krize utemeljenih na načelima međunarodnog humanitarnog prava, zaštite ljudskih prava i solidarnosti, rekla je u ponedjeljak Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije na graničnom prijelazu Bregana.

Slovenija je u ponedjeljak odbila prigovore da izbjeglice koji se kreću preko Hrvatske pušta “na kapaljku” i istakla da mora braniti granice schengenske Europe. Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija prema izbjeglicama ovih dana pokazala humanost te da su policija i pojedini sektori vojske u isto vrijeme osigurali sigurnost u državi, suusrevši se za “izuzetno zahtjevnim” izbjegličkim valom.

Mađarski parlament u ponedjeljak je usvojio zakon kojim se vladi odobrava korištenje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući i uporabu neubojitih sredstava.
– Članice Europske unije bit će prisiljene štititi se od “prijetnje” masovne migracije dok ne dogovore jedinstveno stajalište o tom problemu, rekao je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Obran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari