UNATOČ PROSVJEDNIM NOTAMA: Slovenci nastavljaju s postavljanjem žice; negoduje i Lista za Rijeku

Slovenija je najprije najavljivala da će zbog opasnosti prelijevanja izbjegličkog vala zelenom granicom postaviti 80 kilometara žičane ograde, ali je do sada postavila 120 kilometara

Zbog bojazni da će se izbjeglička kriza nastaviti tijekom zimskih mjeseci, a u proljeće migrantski val dodatno ojačati, Slovenija nastavlja s postavljanjem žičane ograde prema Hrvatskoj, unatoč dosadašnjim hrvatskim prosvjednim notama i nezadovoljstvu lokalnog stanovništva uz granicu, navode u subotu slovenski mediji, te iznose nepotvrđeni podatak da vlada premijera Mire Cerara planira postaviti oko 550 kilometara ograde na granici koja je duga 671 kilometar.

Unatoč negodovanjima s hrvatske strane, Slovenci su uporni u svom naumu da se „zaštite“ žicom. Prosvjedima s hrvatske strane jučer se pridružila i Lista za Rijeku službenim očitovanjem kojeg prenosimo u cijelosti:

„Lista za Rijeku najoštrije osuđuje postavljanje bodljikave žice između graničnih prijelaza Rupa i Pasjak. Politički inicijatori postavljanja žilet žice, koja podsjeća na ograde oko koncentracijskih logora, na ovaj način bezobzirno narušavaju dobrosusjedske odnose naših krajeva koji u suživotu i suradnji žive stoljećima. Postavljanje takvog oblika prepreka na mjestu koje uopće nije bilo predmetom izbjegličkog vala umjesto rješenja stvara umjetni problem i apsolutnu negaciju svih europskih vrijednosti. Ovim putem pozivamo čelnike lokalne i regionalne samouprave riječke regije da u kontaktu s čelnicima pograničnih općina utječu na inicijatore ovakvih mjera. Sigurni smo da ih ne podržavaju građani s obje strane granice koji koji žive na tom području.“, navode u svom priopćenju iz Liste za Rijeku.

Nakon što su nevladine udruge i neki ugledni intelektualci u petak prosvjedovali protiv postavljanja bodljikave žice uz rijeku Kupu koja je u više od trećine toka prirodna granica između dviju država, te najavili predstavku ustavnom sudu kako bi se ispitala njena opravdanost, popodne će tamošnje općine posjetiti Boštjan Šefic, državni tajnik zadužen za migracije, te pokušati objasniti važnost vladine odluke za nacionalnu sigurnost, piše ljubljansko ‘Delo’.

Isto tako, vlada je u kontaktu s predstavnicima lokalnih vlasti na slovenskoj obali, gdje su također prisutne ocjene da će žičana ograda u krajevima ovisnima o turizmu izazvati gospodarske štete, štetiti odnosima s Hrvatskom i arbitražnom postupku određivanja granice na kojemu Slovenija još uvijek inzistira, piše vodeći slovenski list.

Ured za komunikacije slovenske vlade u vezi s tim primjedbama jučer je ponovio kako se radi o privremenoj zaštitnoj mjeri zbog izbjegličkog vala, a ne prejudiciranju granice.

“Cilj postavljanja tehničkih barijera jest regulacija migracijskog priljeva, a nikako demarkacija granice. Ta je mjera potrebna za zaštitu države, stanovnika i imovine. Ograda je potrebna kako bi se osigurala sigurnost migranata i izbjeglica i spriječilo pogoršanje humanitarne situacije”, navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost.

Slovenija je najprije najavljivala da će zbog opasnosti prelijevanja izbjegličkog vala zelenom granicom postaviti 80 kilometara žičane ograde, ali je do sada postavila 120 kilometara, a prema nekim neslužbenim podacima ukupno će zagraditi 550 kilometara graničnog područja jer ostatak granice zbog konfiguracije terena za to nije pogodan, navode slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene ocjene.

Mađarska je do sada Sloveniji isporučila 24.000 koluta bodljikave žilet-žice, što je dovoljno za 240 kilometara ograde, a zbog opsežnosti posla ogradu više ne postavlja samo vojna inženjerija nego i poduzetnici, piše u subotu ljubljanski “Dnevnik”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari