IZBJEGLIČKA KRIZA Na jugu Hrvatske u tijeku pripreme za mogući prihvat izbjeglica!

Glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović rekao je u petak da su na jugu Hrvatske u tijeku pripreme za eventualni prihvat tri do pet tisuća izbjeglica ako se oni odluče za tzv. južnu rutu.

Kako se, neslužbeno, ali provjereno saznaje, Prevlaka je uvrštena u program kao prva prihvatna točka u slučaju da se izbjeglice pojave na južnoj granici Hrvatske.

Poluotok zbog kojega se 1991. ratovalo, a do danas nije riješeno morsko razgraničenje, ima infrastrukturu koja bi uz malo dotjerivanja mogla poslužiti za kratkotrajni smještaj izbjeglica, prije nego što krenu dalje prema nekoj od zemalja u schengenskom režimu.

Bivše raketno sjedište jugomornarice ima vojne spavaonice i hangare u kojima su nekada bili smješteni vojnici raketnog puka, pa čak i staru austrijsku tvrđavu pred ulazom u Boku kotorsku. Za slučaj da ti prostori ne udovolje standardima, na prirodno izoliranom polutoku bi se brzo moglo podići i šatorsko naselje, poput Opatovca u Slavoniji.

Sve to, dakako za slučaj da se izbjeglice pojave na crnogorsko-hrvatskoj granici, iako zasad nema nikakvih naznaka da bi se to moglo i dogoditi. Prema dosadašnjim procjenama, područje Konavala i Dubrovnika ne bi trebalo biti zahvaćeno glavnim izbjegličkim valom na jugu, nego se očekuje da bi glavnina krenula iz Crne Gore kroz Bosnu i Hercegovinu, a samo dio bi mogao skrenuti prema moru.
Ipak, nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kuda će moguća vojska izbjeglica doista i krenuti.

U Dubrovniku se već nekoliko tjedana održavaju sastanci predstavnika svih službi za hitne situacije, dogovara se, ali i detaljno popisuju resursi za zbrinjavanje većeg broja ljudi. Procjene se kreću do 5 tisuća izbjeglica koje bi mogle skrenuti prema dubrovačkom području.

[highlight] Na području južnih Konavala dva su granična prijelaza, Karasovići i Vitaljina. Glavni prijelaz, međunarodnog karaktera, jesu Karasovići, preko kojih se odvija veći dio prometa od Albanije prema Hrvatskoj, a manji, više lokalni je Vitaljina, tik do Prevlake. U slučaju da se izbjeglice pojave na hrvatskoj granici, vlasti planiraju Karasoviće rezervirati za redoviti promet, a Vitaljinu namijeniti za izbjeglice. U tom slučaju Prevlaka tik do Vitaljine trebala bi biti mjesto okupljanja. [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari