IZBORI 2015. Birači glasuju samo za liste izborne jedinice gdje imaju prebivalište

Birači će na nedjeljnim izborima moći glasovati samo za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište, bez obzira glasuju li u mjestu prebivališta izvan njega, podsjeća Državno izborno povjerenstvo (DIP) i napominje da će izvan prebivališta, a na području Hrvatske, moći glasovati samo birači koji su do 28. listopada zatražili privremeni upis ili izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

DIP u priopćenju precizira na kojim biračkim mjestima mogu glasovati privremeno upisani, dakle birači koji su točno znali gdje će biti na izborni dan, te oni s potvrdom za glasovanje izvan mjesta prebivališta (nisu bili posve sigurni gdje će biti).

Birači koji temeljem privremenog upisa glasuju izvan mjesta prebivališta, mogu u Hrvatskoj glasovati na sljedećim biračkim mjestima:

a) ako se na dan izbora nalaze izvan mjesta prebivališta, ali na području izborne jedinice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište – glasuju na biračkom mjestu na čijem se području nalazi adresa koju je birač naveo u zahtjevu za privremeni upis, kao adresu na kojoj će se nalaziti na dan izbora.

b) ako se na dan izbora nalaze izvan mjesta prebivališta, ali na području izvan izborne jedinice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište – birači glasuju na posebnom biračkom mjestu određenom u toj izbornoj jedinici za birače koji glasuju izvan mjesta prebivališta, i to na onom na čijem se području nalazi adresa, koju je birač naveo u zahtjevu za privremeni upis, kao adresu na kojoj će se nalaziti na dan izbora.

Birači koji glasuju temeljem “žute”, dakle potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, mogu u Hrvatskoj glasovati na sljedećim biralištima:

a) ako se na dan izbora nalaze izvan mjesta prebivališta, ali na području izborne jedinice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište – mogu glasovati na bilo kojem biračkom mjestu na području te izborne jedinice, uključujući i ono na koje pripadaju prema adresi svog prebivališta.

b) ako se na dan izbora nalaze izvan mjesta prebivališta, ali na području izvan izborne jedinice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište – birači glasuju na bilo kojem posebnom biračkom mjestu određenom u toj izbornoj jedinici za birače koji glasuju izvan mjesta prebivališta.

Slijedom navedenog, biračima koji glasuju izvan mjesta prebivališta i izvan jedinice u kojoj imaju prebivalište, omogućeno je glasovanje samo na posebnim biračkim mjestima, koja su, ovisno o broju takvih birača na pojedinom području, odredila nadležna izborna povjerenstva izbornih jedinica, precizira DIP.

Navedeni birači ne mogu glasovati na najbližem redovnom biračkom mjestu, kao na izborima gdje je cijela država jedna izborna jedinica (primjerice predsjednički), jer u slučaju parlamentarnih izbora nije moguće na svakom biračkom mjestu u Hrvatskoj osigurati dovoljno glasačkih listića, zapisnika o radu biračkih odbora te ostalog izbornog materijala za svaku od deset izbornih jedinica.

Izborna povjerenstva izbornih jedinica odredila su posebna biračka mjesta ovisno o broju birača iz drugih izbornih jedinica, koji su se prijavili za glasovanje na području u nadležnosti tih povjerenstava. Pritom nije bilo moguće u svim slučajevima primijeniti načelo prostorne udaljenosti biračkog mjesta, koje se primjenjuje kod određivanja redovnih biračkih mjesta, objašnjava DIP.

Povjerenstvo upućuje birače i gdje mogu provjeriti svoje biračko mjesto:

– uvidom na službenu stranicu Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr, na poveznici: http://www.izbori.hr/140zas/birmje/1/birmje.html
– uvidom na službenu stranicu Ministarstva uprave uprava.gov.hr, na poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/
– telefonom kod izbornog povjerenstva općine, odnosno grada na čijem će području glasovati.

Kontakt podaci nadležnih izbornih povjerenstava objavljeni su na službenoj DIP-ovoj stranici www.izbori.hr, na poveznici: http://www.izbori.hr/140zas/izbpov/1/izbpov.html
(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari