IZBORI 2015: DIP zaprimio 168 kandidacijskih listi, gotovo polovicu manje nego prije četiri godine

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin izvjestio je da je DIP zaprimio 168 kandidacijskih listi za paralamentarne izbore, gotovo upola manje nego prije četiri godine, kada ih je zaprimljeno 313. Predane su 162 stranačke, samo šest neovisnih lista, rekao je Hrvatin u prvim minutama utorka.

Najviše listi, 20 je u 1. izbornoj jedinci, najmanje, 13 u 5. i 9. izbornoj jednici.
U 11. jednici gdje tri saborska zastupnika bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, kandidirano je 11 izbornih listi.

To je tradicionalno bila jedinica s najmanje kandidacijskih lista, podsjeća predsjednik DIP-a i napominje kako je među listama ovaj put i jedna neovisna (Most).

Predaja kandidatura završila je u ponedjeljak u ponoć, posljednji ju je predao Bari Ahmedi, koji je doslovno minutu prije ponoći utrčao u DIP-ovu dvoranu, javlja Hina.

Skupljao sam potpise, objasnio je Ahmedi razloge tako kasnog dolaska.
Kandidirao se za 12. ‘manjinsku’ izbornu jednicu kao predstavnik turske manjine.

Ne bavim se politikom, ovo je prvi put da sam se kandidirao, rekao je Ahmedi, koji je ‘uspio’ doći kasnije od Branka Vukšića koji je svoju nezavisnu kandidaturu donio pet minuta prije ponoći.

DIP sada ima rok od 48 sati da provjeriti i objavi pravovaljane zbirne liste 12 izbornih jedinica, njihovom objavom počinje službena izborna promidžba.

Parlamentrani izbori 8. studenoga osmi su te vrste i prvi parlamentarni izbori od neovisnosti na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle na listi za koju budu glasovali moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno, tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine. U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, “dijaspora”, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, XI. Jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, XII. izbornoj jedinici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views