IZBORI 2015. Glasovanje bolesnih i nepokretnih birača

Birači koji zbog teže bolesti, nepokretnosti ili invaliditeta ne mogu doći na biračko mjesto, a žele glasovati na parlamentarnim izborima 8. studenoga, trebaju o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor do podneva na dan izbora.

Izborno povjerenstvo dužno je pravovremeno dobivenu obavijest proslijediti predsjedniku ili zamjeniku predsjednika biračkog odbora, podsjeća DIP. Svakom biraču koji pravovremeno obavijesti povjerenstvo, odnosno odbor, birački će odbor omogućiti glasovanje u mjestu gdje se nalazi.

Dobije li birački odbor na izborni dan, 8. studenoga, iza 12 sati obavijest da teško bolesni, odnosno nepokretni birač želi glasovati, omogućit će mu to ako ocjeni da takvo glasovanje može provesti bez ometanja glasovanja na biračkom mjestu.

Kako bi omogućio glasovanje biraču koji ne može izaći na biralište, predsjednik biračkog odbora prvo će provjeriti je li upisan u izvadak iz popisa birača, a potom će odrediti najmanje dva člana odbora koji će ga posjetiti i omogućiti mu glasovanje vodeći računa o tajnosti glasovanja.

Zato treba s biračkog mjesta uzeti više glasačkih listića kako bi birač mogao nasumice odabrati jedan, kako bi se smanjila mogućnost saznanja serijskog broja listića radi zaštite prava tajnosti glasovanja, napominje DIP.

Članovi biračkog odbora upoznat će takvog birača da ima pravo glasovati za kandidacijsku listu prema mjestu prebivališta ili zatražiti listić za izbor predstavnika nacionalnih manjina. I u tom slučaju mora se voditi računa o tajnosti glasovanja.

Presavijeni glasački listić nakon glasovanja birač stavlja u zasebnu omotnicu (kuvertu) i zatvara je u nazočnosti članova biračkog odbora. Na omotnicu se upisuje za koju je izbornu jednicu glasovao, prema mjestu prebivališta ili za manjinsku.

Iznimno, takav birač može doći na biralište s drugom osobom koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred naziva kandidacijske liste, te broj ispred imena i prezimena jednog kandidata s te kandidacijske liste, odnosno redni broj ispred imena i prezimena kandidata za izbor zastupnika nacionalne manjine, precizira Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Utvrdi li birački odbor uvidom u izvadak da se radi o pripadniku nacionalne manjine, članovi odbora određeni za posjet obvezno će ponijeti glasačke listiće za jednu od lista izborne jedinice prema mjestu prebivališta birača, te glasačke listiće za XII., manjinsku, jedinicu sukladno biračevoj nacionalnoj pripadnosti.

DIP također podsjeća kako se pravilo da se glasuje osobno iznimno može promijeniti ako se radi o nepismenim, slijepim i slabovidnim osobama ili biračima koji imaju oštećenja koja ih onemogućuju da glasuju samostalno.

(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja