IZBORI 2015. – IDS predstavio kandidacijsku listu i najavio afirmativnu kampanju

Predsjednik IDS-a Boris Miletić predstavio je petak na konferenciji za novinare u Puli listu koalicije IDS-PGS i Liste za Rijeku za parlamentarne izbore te je najavio da će ta koalicija voditi afirmativnu kampanju predstavljajući svoj program decentralizacije krož šest područja života.

Na listi je 11 kandidata IDS-a, dva PGS-a te jedan kandidat Liste za Rijeku, rekao je Miletić, ističući kako se pri njezinu sastavljanju vodilo računa da kandidati ravnopravno zastupaju cijelu 8. izbornu jedinicu, od Istre, Rijeke i Kvarnera do otoka i Liburnije, te da ravnopravno ima dobnu i rodnu zastupljenost.

Miletić je rekao kako je izborna kampanja u punom jeku te da će se tijekom nje „svašta čuti“, ali da će ta koalicija voditi afirmativnu kampanju predstavljajući svoj program decentralizacije krož šest područja života.

„Većina je stranaka predstavila svoje izborne programe, pa tako i dvije najveće – HDZ i SDP, no u njihovim programima Istra se spominje samo jednom, i to u SDP-ovom programu kada govore o Termoelektrani Plomin C na ugljen. Toliko o tome koliko je drugima stalo do Istre“, poručio je Miletić.

Siguran je da samo jaki IDS može “natjerati politički Zagreb da ispuni svoje obveze prema Istri” te da je u Istri IDS jedina snaga koja se može izboriti za ono što im pripada, od dovršetka izgradnje nove Opće bolnice u Puli ili dovršetka izgradnje punog profila istarskog ipsilona do izgradnje sveučilišnog kampusa i decentralizacije te regionalnog ustroja.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić istaknuo je kako je Istra prepoznatljiva po svojemu regionalnom identitetu, a da je IDS PGS-u „bio uvijek uzor po tome kako regionalno treba funkcionirati“.

„Udružili smo se i to jednostavno govori u kakvoj je poziciji danas Hrvatska i kakva je raspodjela financijskih prihoda u Hrvatskoj. Mi u PGS-u znamo reći da je pozicija sramotna jer je Hrvatska na 28. mjestu od članica Europske unije po pitanju decentralizacije, koja je upravo ključna riječ naše kampanje, i to u svim djelatnostima koje donose brže procedue, brže servise i otvaranje gospodarstvu prilika za razvoj kroz korištenje lokalnih resursa“, poručio je Vasilić.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić rekao je kako svi danas govore o decentralizaciji, ali je dosad nitko nije proveo.

„Uostalom, to ne možemo ni očekivati od stranaka i subjekata čiji su programi u osnovi centralistički. Jedini put kojim možemo natjerati centralističke opcije da provedu decentralizaciju je jačanje regionalne opcije. U tom smjeru ide i osnivanje našeg saveza jer je to jamstvo da ćemo se uspjeti izboriti za pravo na svoje, za pravo na zaštitu svog identiteta i na pravo za samostalno upravljanje svojim regionalnim resursima“, zaključio je Danko Švorinić.

Na novinarsko pitanje zašto među kandidatima IDS-a na listi nema dosadašnjega saborskog zastupnika Valtera Boljunčića, Miletić je odgovorio kako je stranka provela proceduru unutar svojih zajednica podružnica, a zajednica Puljštine dala je svojeg kandidata.„U IDS-u ima 6500 članova, vrlo kvalitetnih, a Boljunčić je puno napravio u ovom mandatu“, ocijenio je predsjednik stranke Boris Miletić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari