IZBORI 2015. Pazin: koalicija IDS-PGS predstavila programsku turneju “Pravo na svoje”

Čelnici koalicije IDS-PGS Boris Miletić i Darijo Vasilić predstavili su u ponedjeljak navečer u Pazinu programsku turneju pod nazivom „Pravo na svoje“, kojom žele pokazati kakve bi učinke imala decentralizacija u šest ključnih područja: gospodarstvu i poljoprivredi; turizmu; EU fondovima; zdravstvu i socijali; znanju i kulturi te infrastrukturi i zaštiti okoliša.

Obraćajući se brojnim članovima i simpatizerima koalicije koji su došli na prediznorni skup, istaknuli su kako “putovanjem” kroz šest tematskih postaja žele uoči parlamentarnih izbora objasniti građanima što bi decentralizacija sustava značila za njihov svakodnevni život, za, kako su rekli, „njihova radna mjesta, ceste kojima se voze, škole u koje odvode djecu, bolnice i ambulante u kojima se liječe, domove u kojima zbrinjavaju svoje none i dide, majke i očeve”.

„IDS će se boriti i sigurno izboriti za decentralizaciju Hrvatske”, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić i istaknuo da je postojeći sustav financijski neodrživ i neefikasan. Građani s punim pravom očekuju kvalitetnije usluge, a tromi centralizirani sustav kakav je naš to im ne može omogućiti, rekao je. S druge strane, ustvrdio je, decentralizacija je najučinkovitija formula gospodarskog razvoja koju su uspješno primijenile najrazvijenije zemlje Europe, poput Njemačke, Švicarske, Danske“.

„Decentralizacija znači brži gospodarski razvoj, nove investicije, nova radna mjesta, nove prihode, bolji standard i kvalitetu života za građane Istre i svih ostalih dijelova Hrvatske,“ poručio je Miletić istaknuvši da su IDS i PGS jedine stranke koje inzistiraju na decentralizaciji i kontinuirano se bore protiv dodatne centralizacije zemlje.

Rekao je da je Istra postala najrazvijenijom regijom u Hrvatskoj i to „s ograničenim financijskim sredstvima koje ima na raspolaganju“. Ona je dobar primjer kako lokalna samouprava konkretnim mjerama i odlučnim politikama i projektima može biti ključ izlaska iz krize, poručio je.

„IDS je stranka kojoj je Istra prva i jedina politika. Jaki IDS u Saboru jedina je garancija da će se glas Istre u Zagrebu čuti,“ zaključio je Boris Miletić.

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić naglasio je da je riječ o razvojnom modelu kroz koji bi se sve regije u zemlji mogle brže razvijati i osigurati bolje usluge svojim građanima.

„Zamislite što bi tek bilo da nas država ne koči, da djelujemo u poticajnom okruženju, a ne u centraliziranom, u kojem se sve iz jednog središta odlučuje, da je na snazi poticajan razvojni model koji stimulira razvoj regija i općenito, lokalnih zajednica,“ rekao je Vasilić dodavši kako je čvrstog uvjerenja da bi Hrvatska većom decentralizacijom brže izašla iz recesije i napravila veliki gospodarski rast.

Idućih dana koalicija IDS-PGS predstavit će građanima diljem Istre, Liburnije, kvarnerskih otoka i Rijeke konkretne učinke decentralizacije u šest ključnih područja. Počinje u utorak u Poreču, gdje će predstaviti učinke decentralizacije u turizmu. (Hina)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views