IZBORI 2015. Petrov: bez reformi koje Most traži, HDZ i SDP neće moći formirati vlast

Most nezavisnih lista je danas treća opcija u Hrvatskoj, s tendencijom rasta, pa ni SDP ni HDZ neće moći formirati vlast ako ne provedu reforme koje Most traži, rekao je njegov čelnik Božo Petrov u nedjelju u Zagrebu predstavivši izborni program te političke platforme.

“Nemamo potrebe ući u koaliciju jer se ne možemo identificirati, za nas su HDZ I SDP ista interesna skupina koja nije mogla, ni htjela provesti reforme zadnjih dvadeset godina. Mi ih želimo provesti, a oni će dobiti suglasnost za formiranje vlasti jedino ako se slože s reformama za koje će imati točno određeno vremensko razdoblje”, objasnio je.

“Naše ideje su implementirane od naših stručnjaka, dobit će popis reformi koje trebaju provesti, a ne budu li htjeli, ići će novi izbori, što je mnogo jeftinije i kvalitetnije nego trpiti još jednu nesposobnu vlast iduće četiri godine”, dodao je.

Petrov je rekao da je na programu dugo radio niz stručnjaka i on sadrži sve što se HDZ i SDP zadnjih nekoliko tjedana nisu usudili niti verbalizirati. “Hrvatska ne može krenuti prema boljoj budućnosti bez korjenitih promjena, reforma u javnoj i lokalnoj upravi, u pravosuđu, monetarnoj politici, poticanju konkurentnosti gospodarstva”, ustvrdio je.

Rekao je da program Mosta nije savršen, umotan u celofan, nema skupi dizajn, niti kampanjsko ime za predizborna obećanja. “Ne dajemo obećanja, ono što smo ponijeli iz naših lokalnih uprava i u čemu su se individualci pokazali jest da odrađujemo posao za onu odgovornost koju nam građani daju”, istaknuo je. “To je zalog koji dajemo građanima Republike Hrvatske, da mogu očekivati ono što smo danas rekli, za razliku od HDZ-a i SDP-a koji su dvadeset godina samo pričali”, dodao je.

Petrov je ocijenio kako najveći adut Mosta “nije mreža koju neke druge stranke imaju, a danas im je otegotna okolnost, već volja, odvažnost i htijenje da Hrvatsku promijeni prema boljem”.

Među ključnim promjenama koje Most ističe su reforma javnog sektora, jasni kriteriji za osnivanje agencija, kao i za njihove plaće te fiskalnu učinkovitost, profesionalizacija i depolitizacija kadra u javnom sektoru, sustav plaća baziran na izvrsnosti, jačanje načela transparentnosti te reforma pravosuđa, ne bi li se pojednostavili i skratili sudski postupci, omogućio učinkovit progon počinitelja kaznenih djela, ojačala pravosudna inspekcija, smanjili troškovi ovrha.

Predstavljajući program, Ivan Lovrinović je ocijenio kako program Mosta pruža odgovore na sva ključna ekonomska pitanja i nudi rješenja za konačan izlazak iz krize, uz nužne reforme javne uprave, financijskog sustava, lokalne i regionalne samouprave, pravosuđa, poreznog sustava.

Kao glavne ciljeve izdvojio je rast BDP-a iznad četiri posto godišnje, rast zaposlenosti, osobito među mladima, smanjivanje javnog duga, uređivanje javnih financija i kvalitetno upravljanje javnim dugom, transformaciju trgovačke u proizvodno orijentiranu ekonomiju te, među ostalim, porezno rasterećenje dohotka i pojednostavljenje administracije za poduzetnike.

“Hrvatska je očuvana zemlja, ima očuvane vode, šume, pa se postavlja pitanje zašto se tjeralo mlade ljude na odlazak u inozemstvo i inzistiralo na uvozu”, rekao je Lovrinović. “Oni su tjerali mlade, mi ćemo ih zadržavati i vraćati, poticali su strane valute, a mi ćemo upotrebu kune, radit ćemo suprotno od njih jer imamo stručne, časne i domoljubne ljude”, poručio je brojnim simpatizerima Mosta u Novinarskom domu, gdje su program predstavili još Jasna Matulić i Robert Podolnjak. (hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari